A magyarok 77 százaléka ellenzi, hogy az Európai Unió bevándorlókat küldjön Magyarország területére a kormány tiltakozása ellenére. Nincs olyan társadalmi csoport, amely támogatná Brüsszel tervét, még a baloldaliak 58 százaléka is elutasítja – olvasható a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában, amelynek eredményét hétfőn közölték az MTI-vel.

A felmérésben – amelyet június 12. és 14. között ezer ember telefonos megkérdezésével készítettek – az áll, hogy a migránskvóta terve 2015 óta napirenden van Brüsszelben.
A magyar ellenszavazat mellett elfogadott tanácsi álláspont alapján Magyarországnak évente 8500 illegális bevándorlót kellene befogadnia, vagyis a hazánkra jutó migránskvóta az összes áthelyezendő ember mintegy 30 százalékának felelne meg – tették hozzá.
Kiemelték: az újragondolt migránskvóta európai terve ellentétes a 2016-os magyar népszavazás után a magyar Alaptörvénybe is beiktatott elvvel, miszerint “Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be”.
A Nézőpont Intézet ezért arra volt kíváncsi, hogy a magyarok elfogadhatónak tartják-e azt, ha a magyar kormány hozzájárulása nélkül hoznak döntést Brüsszelben egy ilyen fontos ügyben.
A felmérés eredménye szerint a megkérdezettek több mint háromnegyede (77 százalék) egyetért azzal, hogy Magyarország területére az Európai Unió csak a magyar kormány hozzájárulásával küldhessen “menekültkérelmet benyújtó bevándorlókat”.
A nemzetállami szuverenitást felülírni igyekvő migránskvóta elutasítása minden társadalmi csoportban többségi álláspontot jelent, de még a pártpolitikai preferenciákat is meghaladja – írták.
Rámutattak arra, a kormánypárti szavazótábor csaknem egésze (93 százalék) ragaszkodna a nemzetállami hatáskörök védelméhez és ellenzi a bevándorlók kötelező kvóta szerinti betelepítését.
Intő jelnek nevezték “a tervet hallgatólagosan támogató” baloldali pártok számára, hogy még a baloldali szavazók többsége is ellenzi a migránskvóta elvét (58 százalék), mindössze harmaduk tartja azt elfogadhatónak (32 százalék).