Franciaország figyelni fogja az emberi jogok és a terhesség-megszakításhoz való jog tiszteletben tartását Olaszországban – mondta hétfőn Élisabeth Borne francia miniszterelnök az előrehozott olasz parlamenti választások eredményével kapcsolatban.

A felmérések szerint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), valamint más, kisebb pártok alkotta jobbközép szövetség a voksok 41-45 százalékát szerezheti meg, ami elegendő ahhoz, hogy a törvényhozás mindkét házában többsége legyen.
“Természetesen az Európai Bizottság elnökével (Ursula von der Leyennel) együtt figyelni fogunk arra, hogy az olyan értékeket, mint az emberi jogok, a mások iránti tisztelet, nevezetesen a terhesség-megszakításhoz való jog, mindenki tiszteletben tartsa” – jelentette ki a kormányfő a BFM hírtelevízióban.
A kormánypárti többségből Francois Bayrou, a centrista Modem elnöke úgy fogalmazott a France Info hírrádióban, hogy “érezni lehet egész Európában a szélsőséges hullámot. Nagyon nagy a nyugtalanság az emberekben, amire választ kell adni” – mondta a politikus.
Az ellenzéki jobboldalon üdvözölték a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) győzelmét.
“Az olasz nép úgy döntött, hogy ismét kezébe veszi a sorsát egy patrióta és szuverenista kormány megválasztásával” – írta Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője a Twitteren gratulálva Meloninak és Matteo Salvininak, amiért “ellenálltak egy antidemokratikus és arrogáns Európai Unió fenyegetéseinek”.
Le Pen unokahúga, Marion Maréchal, aki korábban a Nemzeti Tömörülés képviselője volt, de a májusi elnökválasztási kampányban az Éric Zemmour vezette Visszahódítás párt alelnöke lett, az RTL kereskedelmi rádióban az olasz, valamint a két héttel ezelőtti svéd választásokhoz hasonlóan Franciaországban is “jobboldali koalíciót” szorgalmazott.