Gondot okoznak Oroszországnak a félvezetők importjával kapcsolatban bejelentett nyugati korlátozások, de vannak megoldások – jelentette ki az orosz elnöki szóvivő pénteken.

Az Interfax által idézett Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy a Nyugattól való függőséget Oroszország módszeresen csökkentette az elmúlt években. A cél szükség esetén a teljes önellátás biztosítása és a teljes importhelyettesítés volt – tette hozzá.
“A célt elértük” – mondta Peszkov pénteken újságíróknak arra a kérdésre válaszolva, hogy a nukleáris, a hadi- és az űripar most mennyire függ a külföldi félvezetőktől és chipektől.
“Ahol még nem sikerült teljesen elérni a célt, ott van lehetőség a gyorsításra. Biztosan lesznek problémák, de ezek nem megoldhatatlanok” – tette hozzá az elnöki szóvivő.
Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen korábban azt mondta, hogy az Európai Unió szankciókkal kívánja megakadályozni  Oroszország technológiákhoz való hozzáférését, beleértve a félvezetőkkel és chipekkel kapcsolatos technológiákat is.