Lezuhant egy ukrán katonai drón a kelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű közvetlen közelében – tájékoztatta a RIA Novosztyi orosz hírügynökséget szerdán az erőmű biztonságáért felelős orosz alegység parancsnoka.

A közlés szerint egy lengyel gyártmányú, Warmate típusú, több mint két kilogramm súlyú drón zuhant le. Az incidens időpontját az illetékes nem közölte. Véleménye szerint az ukrán fél valószínűleg támadást akart intézni a létesítmény infrastruktúrája ellen, tekintet nélkül arra, hogy az erőműben jelen vannak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkatársai is. A drón lezuhanásának okát szakemberek vizsgálják – mondta.
Rafael Grossit, a NAÜ főigazgatóját, aki március 29-én látogatást tett az erőműben, szerdán Oroszországba várják, ahol tárgyalásokat fog folytatni a létesítmény helyzetéről. Grossi már régóta szorgalmazza, hogy alakítsanak ki demilitarizált övezetet Európa legnagyobb nukleáris erőműve körül.
A zaporizzsjai atomerőmű a Dnyipro folyó bal partján fekszik. Tavaly március óta az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll. Az ukrajnai háború kezdete óta több alkalommal érték tüzérségi csapások, melyek végrehajtásával az orosz és az ukrán fél kölcsönösen egymást vádolta.