Teljes egyetértés várható az Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt bevezetendő kilencedik európai uniós szankciós csomag ügyében – mondta az osztrák külügyminiszter hétfőn.

Alexander Schallenberg a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta: arra számít, hogy még az uniós állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács csütörtöki ülése előtt sikerül megállapodásra jutni a kilencedik szankciós csomagról.
Az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban folytatott magyar kormányzati politikával összefüggésben hozzátette: az utóbbi hónapokban azt lehetett tapasztalni, hogy “voltak ugyan viták a magyar oldalon”, de “a magyar kollégák mégis minden egyes alkalommal beleegyeztek” az egyes szankciós csomagok bevezetésére tett javaslatokba.
“Ugyanerre számítok ennél a csomagnál is” – mondta a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa.
Ugyanakkor a magyar “vétófenyegetésekkel” kapcsolatban kialakult egy “nehéz helyzet” is, de Ukrajna makrogazdasági támogatásának ügyében sikerült kidolgozni egy olyan megoldást, amelynek révén a tagállamok egyelőre “még Magyarország nélkül” segítik pénzügyileg az orosz támadás ellen védekező országot – fejtette ki Alexander Schallenberg.
A jogállamiság magyarországi helyzetéről szólva aláhúzta, hogy ha az EU a közösség egész berendezkedését, életmódját érintő “rendszerszintű konfliktusban” áll a nemzetközi porondon olyan szereplőkkel, mint Oroszország és Kína, akkor meg kell őriznie a konfliktusban érintett kérdésekkel kapcsolatos hitelességét.
Ezért Ausztria elfogadja az Európai Bizottság vonatkozó javaslatait – jelentette ki az osztrák diplomácia vezetője.