A Magyarország és Kazahsztán közötti oktatási együttműködésben kulcstényező a Magyar Pont, amelynek jelentősége túlmutat azon, hogy megismertesse az itt tanuló hallgatókkal a magyar nyelvet és kultúrát – jelentette ki Varga Mihály a nur-szultani Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen a Pénzügyminisztérium hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

A pénzügyminiszter a magyar nyelvi kabinet meglátogatása mellett díszdoktori címet kapott az intézménytől, valamint kazah közgazdász hallgatóknak tartott előadást a magyar gazdaságról – írták.
A közlemény szerint Varga Mihály a magyar nyelvi kabinet meglátogatásakor hangsúlyozta: a Magyarországon tanuló kazah diákok értékes tapasztalatot és tudást hozhatnak vissza magukkal Kazahsztánba, amellyel a kétoldalú gazdasági kapcsolatainkat erősítéséhez is hozzájárulhatnak.
A magyar tárcavezető kiemelte: a magyar kormány a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében a 2020/21-es tanévben összesen 507 diák számára biztosít felsőfokú tanulmányi lehetőséget Magyarországon. A 2021/22-es pályázati időszakban 208 újabb jelentkező részesülhetett ösztöndíjban. A Magyar Pont munkájának részét képezi majd a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramra jelentkezett, illetve az ösztöndíjat már elnyert hallgatók részére magyar nyelvórák biztosítása, továbbá felkészítésük magyar civilizációs ismeretekből. Az oktatáshoz szükséges nagyszámú könyvet idén tavasszal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át az egyetemnek.
Látogatása során Varga Mihály díszdoktori címet vehetett át Jerlan Szidikovtól, az egyetem rektorától. Az egyetem díszprofesszori címét mások között Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, Aleksandar Vucic szerb elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és a néhai II. János Pál pápa is megkapta – áll a közleményben.
Az egyetemen a magyar pénzügyminiszter kazah közgazdászhallgatókkal is találkozhatott, akiknek a magyar gazdaságról tartott prezentációt – írta a PM.