Komolyan kellene venni az európai szolidaritás gyakran emlegetett jelszavát, miután az orosz földgázra vonatkozó bulgáriai tranzitdíj felemelése veszélyeztetheti Magyarország és Szerbia energiaellátását is – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Romániai Nemzetközi Földgázkonferencia panelbeszélgetésén élesen bírálta az orosz gáztranzit költségeinek Bulgária általi megemelését, amely szavai szerint veszélybe sodorhatja a Török Áramlaton keresztül érkező ellátástól függő Magyarország és Szerbia biztonságos ellátását.
“Komolyan kellene venni az európai vitákban gyakran említett szolidaritást. Egyetlen EU-tagállamnak sem kellene veszélybe sodornia egy másik ország energiaellátásának biztonságát” – figyelmeztetett.
A miniszter leszögezte, hogy hazánk, tengerparttal és számottevő szénhidrogén-forrásokkal nem rendelkező országként, nagyon erősen függ a forrás- és tranzitállamoktól.
Hangsúlyozta: Magyarország az ellátás biztosítása érdekében ezért összekötötte az energiahálózatát a hét szomszédja közül hattal is, de a jelenlegi helyzetben, az infrastrukturális adottságok miatt még így sem képzelhető el a földgázkereslet kielégítése az orosz források nélkül.
“Ha elvágjuk magunkat az orosz szállítástól, akkor nem tudjuk biztosítani a teljes ellátást” – mondta.
Szijjártó Péter rámutatott, hogy a hazai termelés mindössze 1,5 milliárd köbmétert tesz ki évente, ami azt jelenti, hogy 8,5 milliárd köbméternyi importra van szükség.
Elmondta, noha a kormány sok pénzt fektetett az importmennyiségek bővítését lehetővé tevő fejlesztésekbe, ez nem megoldás, ha a szomszédos ország kimenő kapacitásai továbbra is korlátozottak. Szavai szerint Románia ebből a szempontból pozitív példát jelent, miután itt egyenlőek a kimenő és a bejövő kapacitások.
“A nyomásgyakorlás, hogy szabaduljunk meg az orosz földgáztól, egyszerűen megölné az ellátásunkat” – fogalmazott.
“Ennek semmi köze nincs a politikához, ez a fizikai valóság kérdése, s mivel felelősek vagyunk az ország biztonságos energiaellátásáért, fenn kell tartanunk ezt a kapcsolatot” – tette hozzá.