A koronavírus ellen beoltottak száma 6 420 354, közülük 6 206 710-en a második, 3 902 535-en a harmadik, 399 299-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták – közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: az előző héten 4704 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 171 056-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma.
Meghalt a múlt héten 50, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 337-re emelkedett. A gyógyultak száma 2 109 635, az aktív fertőzötteké 13 084.
Jelenleg 828 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.
Azt írták, Magyarországon a járvány jelenleg “mérsékelten zajlik”, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Hangsúlyozták: a vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a leginkább, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik.
A megerősítő oltás mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – olvasható az oldalon.
Kiemelték, hogy a kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint beadatható a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.
Kapható megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos, és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető.
A kormány és az operatív törzs továbbra is folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges további intézkedéseket hoz – áll a közleményben.