Bérlakások biztosításáról döntött az Ukrajnából menekülők számára egyhangú szavazással a veszprémi önkormányzat közgyűlése pénteki rendkívüli ülésén, amelyen felajánlották a városi buszflotta decemberben lecserélt járműveit is a védelmi feladatok támogatására.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester az ülésen emlékeztetett: az önkormányzat ötmillió forintos kezdődőkével számlát nyitott a kárpátaljai magyarok megsegítésére, amelyhez a héten további egymillió forint adomány érkezett a veszprémiektől.
A polgármester tájékoztatása szerint a város gazdasági társaságainál több mint ezer ukrán munkavállaló dolgozik, ezért az önkormányzat felvette a kapcsolatot a helyi cégekkel, munkaerő-közvetítőkkel is.
Porga Gyula problémásnak nevezte, hogy a város bérlakásállománya egyébként is szűkös, de a VESZOL Veszprémi Közösségi Lakásügynökség Nonprofit Kft. közreműködésével 60-100 Ukrajnából érkezőnek tudnak a városban lakhatást biztosítani.
Hozzátette: a családok ellátása érdekében konzultált a háziorvosokkal valamint a bölcsődei, óvodai ellátást biztosító intézményekkel is.
A menekültek a rendelet értelmében ingyenesen vehetik igénybe a városi közösségi közlekedést biztosító V-Busz Kft. helyijáratait.
A rendkívüli közgyűlésen arról is döntött a testület, hogy a 42 darabos helyi járati flotta decemberben lecserélt korábbi járműveit – az előterjesztés szerint hat csuklós és 36 szóló autóbuszt – ingyenesen kölcsönbe adják a védelmi feladatok segítésére. Ezek a buszok pár hónapja még menetrend szerint közlekedtek – hívta fel a figyelmet a polgármester.