Az előző év azonos időszakának adataihoz képest 2023 első három hónapjában visszaesett a Nyugat-Balkán országain keresztülvezető migrációs útvonalon feljegyzett illegális határátlépések száma, ami egyebek mellett a magyar határellenőrzés megerősítésének tudható be – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.

A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint az év első három hónapjának migrációs adatai azt mutatják, hogy továbbra is a közép-mediterrán és a nyugat-balkáni útvonalak a legaktívabbak.
Az EU-ba ebben az időszakban több mint 54 ezren próbáltak szabálytalanul bejutni, 26 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban az észlelések száma meghaladta a 22 500-at, ami 60 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos hónapjának adatait.
A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az előző év azonos hónapjainak adataihoz képest januárban, februárban és márciusban 305 százalékkal többen, 27 651-en kíséreltek meg illegális határátlépést. Márciusban az észlelések száma ezen az útvonalon a tavaly márciusi számokhoz képest már csaknem kilencszeresére, mintegy 13 ezerre nőtt.
Az év első három hónapjában a Nyugat-Balkán országain keresztül vezető migrációs útvonal volt a második legaktívabb, ott 14 858 illegális határátlépést jelentettek az illetékes hatóságok. Ez 22 százalékkal elmarad a tavalyitól. A visszaesés a régió EU-hoz való vízumpolitikai felzárkózása mellett annak tudható be, hogy Magyarország megerősítette a határellenőrzési kapacitásokat – írta a Frontex.
A Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon is kevesebben kíséreltek meg átjutni az EU-ból a szigetországba, mint egy évvel korábban. Az év első három hónapjának összesített adatai szerint mintegy 7419-en próbálkoztak a tengeri átkeléssel, ami 15 százalékos visszaesést jelent a tavalyihoz képest. Az uniós ügynökség véleménye szerint ez a csökkenés csak átmeneti, a kedvezőtlen tengeri viszonyoknak tudható be.
Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán januárban, februárban és márciusban – a tavalyi azonos időszakban feljegyzett adatokhoz képest – 28 százalékos csökkenést regisztráltak, 1121-en lépték át illegálisan az EU külső határait. Márciusban mindössze 27-en próbálkoztak ezzel – derül ki a jelentésből.
A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon 8 százalékkal kevesebb, 6011 ember próbált meg bejutni az EU területére, ebből március folyamán 1899-en.
Az uniós ügynökség az illegális migrációs számok csökkenéséről számolt be a Földközi-tenger nyugati medencéjében, a főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalat érintően is. Ebben a térségben az év első három hónapjában 1946 jogtalan határátlépést jeleztek, ami 8 százalékkal marad el a tavalyitól. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken 2219 illegális migráns szállt partra az év elején, 62 százalékkal kevesebben a tavalyinál.