A Magyar falu programot a kormány a falvakkal közösen írja, a valós igényekhez igazítja – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken a Nógrád megyei Tereskén, a felújított művelődési ház átadóján.

Gyopáros Alpár hozzátette: a program indulása óta 6400 épületet újítottak fel kistelepüléseken, 130 milliárd forintos forrásból.
Ismertette: folyamatosan konzultálnak a falvakban élőkkel, rendszeresen találkoznak a polgármesterekkel, a lakossággal, civil szervezetekkel és egyházközségek képviselőivel, és egyeztetnek arról, melyek azok a támogatási célok, amelyekre a helyiek forrást szeretnének igényelni.
Megjegyezte: pénteken is nyugat-nógrádi polgármesterekkel egyeztet, hogy javaslatokat kérjen arra, jövőre milyen célokat támogassanak a program keretén belül.
Manapság mindannyian – magánemberek, családok, vállalkozások, önkormányzatok, állami intézmények – érezzük az orosz-ukrán háborús helyzetre adott “elhibázott brüsszeli szankciós politikának a hatását”, az energiavészhelyzet hatásait – mondta a kormánybiztos, hozzátéve: mindannyian kihívások előtt állunk a következő időszakban, különösen a fűtési szezonban.
Gyopáros Alpár szerint örömteli minden olyan átadóünnepség, amikor egy-egy magyarországi faluban, kistelepülésen olyan önkormányzati intézményt, orvosi rendelőt, óvodát, faluházat, kultúrházat adnak át, amelyet sikerül megújítani, hiszen ezeknek a fejlesztéseknek egy része energetikai megtakarítást céloz.
A kormánybiztos azt mondta: a falvak a Magyar falu program 2019-es indulása óta, már az áremelkedést megelőzően is törekedtek arra, hogy nyílászárók cseréjével, homlokzatszigeteléssel, tetőszigeteléssel, tetőcserével csökkentsék a rezsiszámláikat.
Hozzátette, a tereskei beruházással a művelődési ház rezsiköltségei a tizedére csökkentek. Rámutatott arra, hogy minden ilyen fejlesztés hosszútávon segíti a falvakat, hogy fenntarthassák ezeket az intézményeiket.