Az elmúlt négy évben országszerte 630 óvoda újult meg a Magyar falu program részeként – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vágon, ahol átadták a program részként felújított Szili Mesevár Körzeti Óvoda Vági Tagóvoda épületét.

Gyopáros Alpár, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, hozzátette: mindezek mellett 2200 óvodafejlesztés történt a Magyar falu programban, a felújítások és fejlesztések összértéke mintegy 28 milliárd forint.
Kiemelte: míg 15 éve a vidéki településeken csökkent a népességszám és óvodákat, iskolákat kellett bezárni, addig ma óvodákat és iskolákat kell bővíteni vagy építeni a gyarapodó népességszám miatt.
A kormánybiztos hangoztatta, hogy a Magyar falu program a valós igényekhez igazodik, arra kínál forrást, amire a falvakban élőknek igényük van.
Pálffy Attila, Vág polgármestere (független) elmondta, hogy a tagóvoda épülete kívül-belül megújult a 21. századi elvárásoknak megfelelően.
Beszélt arról is, hogy az intézmény működése gyermeklétszám tekintetében is biztosított, mert 2021-ben hat, tavaly négy, idén pedig szintén négy gyerek született.
Hozzátette: egyre több fiatal költözik a településre, az elmúlt két évben hat telket értékesítettek.
Petőné Zámbó Ildikó tagóvodavezető azt emelte ki, hogy az 1926-ban épült ingatlant 50 millió forint támogatásból újították fel. A munkálatokat januárban kezdték.
A tagóvoda udvarának felújítására pedig még 2020-ban nyertek 5 millió forintot.
Az intézményben 14 gyerekről gondoskodnak – fűzte hozzá.