Gróf Batthyány Lajos mindenben az emberséget, a jogot és az erkölcsöt képviselte – hangoztatta hétfőn Sárváron az emberi erőforrások minisztere, aki a Rába-parti kisváros főterén felavatta az első független és felelős magyar kormány miniszterelnökének köztéri szobrát.

Kásler Miklós az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezésen avatóbeszédében úgy fogalmazott: Batthyány Lajos volt az az ember, aki össze tudta fogni egyetlen nagy politikai akaratba a reformkor minden irányzatát, akinek tekintélyét elfogadta Kossuth, Széchenyi és Deák is.
Miniszterelnökké történt kinevezése után az áprilisi törvények szellemében “zsigereiben érezve az idők szavát” előkészületeket tett, megszervezte a belső rend fenntartására a nemzetőrséget, és megszervezte azokat az első magyar honvéd zászlóaljakat is, amelyek később Pákozdnál képesek voltak megállítani Jellasicsot – sorolta.
Kásler Miklós kiemelte: Gróf Batthyány nemcsak a jog embere volt, de az egyik legerkölcsösebb magyar politikus is.
Emlékeztetett: akkor amikor a német országgyűlés kimondta az úgynevezett “kis német egységet”, amiből Ausztria kimaradt volna, akkor Batthyány felismerte, hogy nem lehet keresztülvinni a magyar függetlenséget, a magyar elszakadást attól a birodalomtól, amellyel Magyarország együtt alkot tényezőt, európai nagyhatalmat.
Batthyány a béke híve volt, azért kereste fel Deákkal együtt az előre nyomuló osztrák seregek főparancsnokát, hogy kieszközölje a békét. Elfogták, a magyar törvényekkel ellentétesen halálra ítélték és kivégezték.
Törekvéseit és szellemiségét, amelyek megalapozták a nemzet további jövőjét, később Deák Ferenc képviselte és váltotta valóra, “nem engedve semmit a negyvennyolcból”, az ezeréves magyar alkotmányból, egyetlen törvényből sem, amely a magyar történelem során megszületett – mondta.
A Sárvár főtéren, a Szent László római katolikus templom szomszédságában elhelyezett, oszlopon álló, kétszeres életnagyságúra felnagyított bronz mellszobor R. Törley Mária szobrászművész alkotása.
A szobrász Batthyány Lajost, az első független magyar kormány miniszterelnökét, Sárvár egykori országgyűlési képviselőjét díszmagyarban ábrázolta, aki jobbjában nem kardot tart, ökölbe szorított kezét az előtte álló pulpituson nyugtatja.