A héten a főváros III., IV., XIII., XXI., XXII. és XXIII. kerületében, illetve Bács-Kiskun, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Tolna vármegyében, összesen húszezer hektáron irtják a szúnyogokat a szakemberek – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Győr-Moson-Sopron vármegyében biológiai lárvagyérítést végeznek, a kifejlett szúnyogokat célzó kémiai szúnyoggyérítésre pedig hetvenöt településen lehet számítani – tartalmazza a közlemény.
Mint írták: a lakott részeken, platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel dolgoznak a szakemberek. A Duna mentén a Szigetközben, Komárom térségében, Budapesten, Baja és Mohács környékén alkalmazzák ezt a módszert.
A csípőszúnyogok gyérítésére használt készítményt finom permetként, nagyon kis dózisban, az esti és éjszakai órákban juttatják ki a települések belterületén, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nincs hatással a beavatkozás – ismertették.
A tájékoztatás szerint, meleg időben a csípőszúnyogok, akár egy hét alatt is kifejlődhetnek. Ugyanakkor minden szúnyog vízhez kötött életmódot folytat és sok faj számára a lakókörnyezetünkben létrejövő kisebb állóvizek jelentenek ideális élőhelyet. Márpedig egy vihar után rengeteg ilyen keletkezik a ház körül.
Az árkokban, ereszcsatornákban, virágalátétekben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban megálló vízben tömegesen fejlődnek szúnyoglárvák. Ezért mindannyiunk érdeke, hogy felszámoljuk, rendszeresen cseréljük, vagy lefedjük a kertben létrejött kisvizeket – olvasható a közleményben.