Az Encsi Járásbíróság egyenként 2 év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt öt embert, akik lopott árammal, gázzal és ivóvízzel üzemeltettek éttermet és panziót Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében – közölte a Miskolci Törvényszék sajtótitkára az MTI-vel pénteken.

Floszmann Dávid tájékoztatása szerint az öt vádlott családi vállalkozásként működtette a vendéglátó egységeket egy borsodi kistelepülésen, emellett ételkiszállítással és közétkeztetéssel is foglalkoztak.
A több ingatlanból álló komplexum különböző részeiben kapott helyet a szállásszolgáltatás, a konyha és a vádlottak lakrészei, lakóháza. Az épületegyüttes az évek alatt folyamatosan bővült, azonban az eredeti közműleágazások bővítése hivatalosan nem történt meg – olvasható a közleményben.
A vádlottak illegálisan kiépített toldásokkal és elvezetésekkel 2007 és 2019 között a mérőórákat megkerülve vételeztek gázt, elektromos áramot és ivóvizet. A gázzal nemcsak az ingatlanokat látták el, hanem a kiszállításra használt és saját gépjárműveiket is azzal tankolták. A közműszolgáltatóknak okozott kár meghaladja a 90 millió forintot, amely utóbb részben megtérült – írta a sajtótitkár.
A közlemény szerint bíróság a vádlottakat jelentős értékre, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett lopás bűntettében mondta ki bűnösnek, a felfüggesztett szabadságvesztés mellett vádlottanként 600 ezer és 4 millió forint közötti pénzbüntetést szabott ki, valamint vagyonelkobzást is elrendelt.
A bíróság a vádlottak beismerő vallomását enyhítő körülményként, míg a többszörös bűnhalmazatot és a kitartó elkövetési jelleget súlyosító körülményéként értékelte.
Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a terheltek és a védők is fenntartottak 3 munkanapot a jogorvoslati nyilatkozattételre.