A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kiemelten védi a gyermekeket, a gyermekek elleni versenyjogi jogsértések elkövetői a lehető legsúlyosabb büntetésekre számíthatnak – jelentette ki a GVH elnöke szakmai konferencián Budapesten a hivatal szerdai közleménye szerint.

Rigó Csaba Balázs a Pest Megyei Kormányhivatal “Gyermekvédelem másképp – állami szerepvállalás a gyermek- és ifjúságvédelem intézményrendszerén kívül” című konferenciáján tartott előadásában hangsúlyozta: a gyermekek – könnyen befolyásolható, így sérülékeny csoportként – a GVH kiemelt védelmét élvezik, az ellenük elkövetett jogsértések pedig különösen szigorú megítélés alá esnek. A GVH elnöke ezt számos, több esetben jelentős bírsággal zárult versenyhatósági ügy bemutatásával támasztotta alá a közelmúltból.
A hatóság tapasztalatai alapján nem csupán a hagyományos reklámcsatornákon tapasztalhatóak komoly gondok: a fiatalok tisztességtelen befolyásolására – növekvő tartalomfogyasztásukkal összhangban – egyre több példa érkezik a virtuális világból. “Az online térből válogatás nélkül ömlik a fiatalkorúakra a sok reklám, amelyet a szülő már nem ellenőriz, de a gyermek még nem tud megszűrni” –  fogalmazott a közleményben.
Rigó Csaba Balázs kitért az Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelemért kerekasztalának keretén belül működő családbarát munkacsoport tevékenységére is. A GVH kezdeményezésére létrehozott, számos állami és társadalmi szervezetet átfogó szakmaközi fórum célja, hogy erősítse a családokat célzó, megtévesztő reklámokkal és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szembeni fellépést – elsősorban az online és közösségi média felületein.
A versenyhatóság elnöke azt tanácsolta a jogkövetésre törekvő vállalkozásoknak, hogy a gyors profitot ígérő hangzatos, sokszor bírsággal végződő kampányok helyett helyezzék a hangsúlyt inkább a hosszútávú, minőségi, jogkövető megtérülést hozó reklámokra. A versenyszektor önkéntes szabálykövetései törekvéseit a hatóság gyakorlat-központú, részletes útmutatóval támogatja a honlapján – tette hozzá.