Megéri fiatalnak lenni, sokkal nagyobb lehetőségek állnak előttük a felsőoktatási modellváltással, mert a hallgatók lesznek leginkább a fókuszban és versenyképes tudást kaphatnak – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár pénteken Székesfehérváron.

Hankó Balázs a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban végzős diákoknak tartott előadásában azt mondta: az egyetemek átalakításának lényege, hogy a gyakorlatot beviszik a képzésbe, így olyan tudást szerezhetnek, amely “nem a jelenre, hanem a jövőre készíti fel őket”.
A jelentősen megnövelt állami támogatásért cserébe elvárják az egyetemektől, hogy jóval kevesebb hallgató morzsolódjon le – jelezte. Tehetséggondozási, mobilitási és mentorprogramokat indítanak, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az infrastruktúra fejlesztésére és a kutatásokra is – tette hozzá.
Hankó Balázs kiemelte, hogy az egyetemi alapképzést elvégző hallgató a munkaerőpiacon az átlagbér 150-160 százalékát, mesterképzés után 220 százalékát keresheti, ráadásul a munkához jutás átlagos időtartama mindössze 1,27 hónap.
A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy ma tíz egyetemistából hét-nyolc állami ösztöndíjas, ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő arány, és ez az új modellben is így marad. Megemlítette, hogy a világ tíz legrangosabb egyeteme közül hét alapítványi formában működik.
Az egyetemi élet egyik fontos szegmensének nevezte a sportéletet, amelynek megerősítése alapvető cél itthon is. Szeretnék a külföldön már jó bevált aktív egyetemi sportéletet hazánkban is meghonosítani, hiszen “a tanulásnak és a mozgásnak együtt kell jól mennie” – mondta Hankó Balázs.