A szakképzésben is lehet sikereket elérni – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán a SzakMÁzz! pályaválasztási kiállítás megnyitóján, a Budapesti Olimpiai Központban (BOK).

Hozzátette, hogy a magyar fiatal szakemberek jó szakmákban szereznek bajnoki címeket nemzetközi versenyeken, és jelezte: a szakképzésben az innovációs szemlélet is jelen van, hiszen a Magyar Innovációs Olimpián minden második díjazott a szakképzés területéről érkezett.
A szakképzés és a felsőoktatás nem zárja ki egymást, hiszen aki jó eredményeket ér el a szakképzésben, az folytathatja tanulmányait felsőoktatási intézményben – mondta Hankó Balázs.
Kiemelte, hogy akik a szakképzést választják, arra is lehetőséget kapnak, hogy részt vegyenek a szakmák világbajnokságán, amit majd Magyarországon is megrendeznek, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben.
A megnyitón Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a rendezvény a jövőről szól, és úgy fogalmazott, “ha munka van, akkor minden van”. Úgy vélte, Magyarországon, aki tud és akar dolgozni, az munkalehetőséghez jut.
Megjegyezte, hogy Budapest munkaerőpiacán a legnagyobb foglalkoztatók az államhoz kapcsolhatók, így a MÁV, a Volán, a Magyar Posta.
Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatala főispánja a megnyitón arról beszélt, hogy a rendezvény a 25 év alattiakat segíti megismertetni a szakmákkal
Balog Ádám, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) általános alelnöke a szakma tanulása mellett arra biztatta a fiatalokat, hogy legyenek vállalkozók is, hiszen az országnak szüksége van fiatal, eredményorientált vállalkozókra.
A SzakMÁzz! pályaválasztó kiállítás 12 éve indult. A rendezvényen a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló, elsősorban általános iskolás tanulók, valamint a szakképzettséggel nem rendelkező középiskolások átfogó információt kapnak a pályákról, foglalkozásokról, hiányszakmákról, munkaerő-piaci helyzetről.
A rendezvényt a SzakMÁzz! Egyesület szervezi közösen Budapest Főváros Kormányhivatalával és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával. Az idén az október 18-19. között nyitva tartó rendezvényen 47 stand, mintegy 100 kiállító, köztük szakképzési centrumok, szakképzést folytató iskolák, duális partnereik várják az érdeklődőket.
A BKIK és partnerei kisérőrendezvényként Innovációs Expót szerveztek.
A kétnapos rendezvényre 12 000 látogatót várnak.