Elindult az Apáczai ösztöndíjprogram a szakképzésben jól tanuló, hátrányos helyzetű diákok támogatására 3 milliárd forint keretösszeggel – jelentette be Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára hétfőn a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképző Iskolában.

Az intézményben hétfőn kezdődött a EuroSkills’2023 bútorasztalos előválogató verseny és ünnepélyesen átadták az iskola új tanműhelyét és tanteremét.
Pölöskei Gáborné kiemelte, hogy az Apáczai ösztöndíjprogramban támogatott diákoknak nemcsak ösztöndíjat kapnak, hanem mentorokat is biztosítanak számukra.
Az ITM helyettes államtitkára hangsúlyozta: a szakképzésfejlesztésben a tartalom és módszertan megújításával, a humánerőforrás fejlesztéssel, a tanulók támogatásával azt kívánják elérni, hogy a magyar szakképzés minőségi és minél vonzóbb legyen.
Szólt arról is, hogy a magyar szakképzésben két éve már működik az általános szakképzési ösztöndíjprogram, ennek új elemként indult az  Apáczai ösztöndíjprogram, amely nemcsak a jól tanuló hátrányos helyzetű diákok támogatására, hanem a tehetséggondozásban résztvevő oktatók munkájának elismerésére is lehetőséget ad.
A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a szakképzésfejlesztésben elindított folyamatok folyamatosan beérnek, példaként említette, hogy épülnek és megújulnak a szakma elsajátításához megfelelő környezetet adó tanműhelyek. A megújult szakképzés biztosítani tudja a magyar gazdaság fejlődéséhez szükséges képzett, jó munkaerőt – tette hozzá.
Az EuroSkills’2023  bútorasztalos előválogató verseny indulásával kapcsolatban Pölöskei Gáborné rámutatott arra, a szakmák nemzetközi megmérettetése nemcsak a versenyzők egyéni tudását, hanem a magyar szakképzés eredményét is mutatja, és jelezte, hogy a fiatal magyar szakemberek jó eredményeket érnek el ezeken a versenyeken.
Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási- és szakképzési ügyekért felelős alelnöke kiemelte: a szakképző helyek és a vállalatok együttműködése fontos a versenyképes, megfelelően képzett munkaerőhöz.