Nemcsak az európai egyetemekre, hanem a világ bármely egyetemére eljuthatnak a diákok, a kutatók és az oktatók a Pannónia Ösztöndíjprogramban – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn.

Varga-Bajusz Veronika leszögezte, hogy igyekeztek kijavítani a Magyarország számára felfüggesztett Erasmus-program hibáit, ezek egyike az, hogy nem csak uniós, hanem egyesült államokbeli, közép-ázsiai vagy távol-keleti egyetemekre is kiutazhatnak az ösztöndíjat elnyerők, ráadásul lehetőség van fél- és egyévesnél rövidebb, akár 1-2 hónapos mobilitásra is. A tanulmányok szerves részéve tették a mobilitást, ezért kötelező kreditelismerés van ha külföldi egyetemre megy egy hallgató: a tanulmányi eredményeit figyelembe kell venniük a magyar egyetemeknek.
A helyettes államtitkár elmondta: a Pannónia Ösztöndíjprogramban 10 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből közel 8000 diák, kutató és oktató utazhat külföldi egyetemekre. Az ösztöndíj összege nagyságrendileg 350-500 ezer forint lesz havonta, amelyet megélhetésre fordíthatnak az érintettek ugyanúgy, mint az Erasmusnál, de igyekeztek magasabb összeget meghatározni, mint ami az uniós programnál elérhető.
Varga-Bajusz Veronika jelezte, hogy a modellváltó egyetemeknek januárig lehetett pályázni, a Tempus Közalapítvány pedig másfél hete döntött a felosztásról. Időközben az egyetemek kiírták a belső pályázataikat, a nyertesek szeptembertől már utazhatnak a világ vezető egyetemeire a bilaterális kapcsolatokon keresztül.
A helyettes államtitkár közölte: az a kormány célja, hogy 2030-ra megduplázzák a nemzetközi programokban részt vevők számát, a jelenlegi 10 ezerről 20 ezerre. Megjegyezte, hogy azután is szeretnék megtartani a Pannónia Ösztöndíjprogramot, ha sikerült megállapodni Brüsszellel az Erasmus Program folytatásáról, hiszen a két program kiegészíti egymást.
Varga-Bajusz Veronika ugyanebben a témában a Kossuth rádió reggeli műsorában a brüsszeli tárgyalásokról elmondta: két pillére van az egyeztetéseknek. Az egyik, hogy a tavalyi évi pályázatokhoz a hazai modellváltó egyetemek hozzáférhessenek; ehhez hosszabbítási engedély kellene. A másik pedig, hogy a kifogásolt problémák – például a kuratóriumi tagok összeférhetetlensége, a határozott idejű kuratóriumi tagság – esetében megállapodás szülessen. Ugyan közeledtek az álláspontok, ám 4,5 hónapja a magyar javaslatokra nincs válasz, időhúzási taktikát látnak Brüsszel részéről, megtorpantak a tárgyalások, ezért is döntöttek a Pannónia Ösztöndíjprogram elindításáról – közölte.