Az idei kétlépcsős bérfejlesztés után további emelésben részesülhetnek a szakképzésben oktatók; a most megjelent, pedagógusokat érintő törvényjavaslat garanciát jelenthet a dolgozók számára a következő évek béremelésére is – tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint 2020 júliusában a kormány átlagosan 30 százalékkal emelte meg a szakképzésben dolgozók bérét, ezzel is ösztönözve a saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek oktatói tevékenységét.
Idén januártól még tovább nőtt a szakképzésben oktatók illetménye; a köznevelési intézményekhez hasonlóan béremelésben részesültek – tették hozzá.
A tárca azt írta, hogy a társadalmi egyeztetésen lévő törvényjavaslat a jelentős mértékű pedagógusbér-emeléshez illeszti a szakképzésben oktatók bérének emelését is.
A tervezet azt is megfogalmazza, hogy a szakképzésben oktatók átlagbérét legalább azonos arányban kell növelni az elkövetkezendő években végbemenő pedagógusbér-emelés mértékével – olvasható a közleményben.
“Az eddigi béremelések és a törvénytervezetbe épített garanciális rendelkezés a kormány elkötelezettségét mutatja a megfelelő felkészültségű, minőségi munkát végző oktatók anyagi megbecsülése mellett” – fogalmaztak.
A KIM szerint a megújult szakképzési rendszer népszerűségét jelzi, hogy a 8. osztályt követően a technikumot választják legtöbben és a jelentkezők száma is folyamatosan emelkedik.
A további erősödéshez nélkülözhetetlenek a megbecsült, szakmáját szerető oktatók – írták.