Az egyházi iskolák pótolhatatlan nevelői munkát végeznek Magyarországon, nélkülük a nemzeti, az európai kultúra és a katolikus egyház is szegényebb lenne – jelentette ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke pénteken Budapesten.

Veres András a katolikus iskolák vezetőinek szervezett konferencián arról beszélt: az egyház természetéből fakadó erkölcsi kötelessége részt venni a kultúra gazdagításában és továbbadásában, és e kötelességének mindig eleget is tett.
Kiemelte: ahogy annak idején az őt tanító szerzetesek tették, ma is arra van szükség a katolikus iskolákban, hogy formálják a diákok keresztény világlátását, meghagyva közben egyéni szabadságukat a keresztény világnézet melletti döntésben.
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek rámutatott, az egyház mint fenntartó sajátos küldetése “lelket adni a teljes oktatói és nevelői tevékenységnek”. Azt is hangsúlyozta, hogy az egyház, amikor iskolákat működtet, nem csupán az oktatáshoz való jogát gyakorolja, hanem egyben a vallásszabadság alapvető jogát is.