Az amerikai külügyminisztérium hétfőn, a Georgia (Grúzia) ellen indított katonai beavatkozás 15. évfordulóján közleményben szólította fel Oroszországot, hogy tartsa be a tűzszüneti megállapodás minden pontját .

A Washingtonban kiadott nyilatkozat megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét Georgia szuverenitása és területi integritása iránt a nemzetközileg elismert határain belül, megemlékezik a háború áldozatairól, valamint azokról, akiknek életét örökre megváltoztatta a katonai beavatkozás.
Az Egyesült Államok egyben felszólítja Oroszországot, hogy változtasson álláspontján a katonai konfliktusban érintett két szakadár régió, Abházia és Dél-Oszétia önálló államként való elismerését illetően. Washington továbbra is kitart amellett, hogy Oroszország elszámoljon a fegyveres konfliktust lezáró hatpontos tűszünetben vállalt kötelezettségei teljesítésével, vonja vissza katonai erőit a 2008-as válság előtti helyükre és tegye lehetővé a humanitárius szállítmányok akadálytalan eljuttatását a szükséget szenvedőkhöz – áll a közleményében.