Évtizedek óta nem tapasztalt erejű szélvihar érte el pénteken Nagy-Britannia déli részét.

A brit meteorológiai intézet, amely már napok óta figyelmeztette a lakosságot a közelgő viharra, pénteken Londonra, Délkelet- és Kelet-Anglia kiterjedt térségeire, a közvetlenül a vihar útjába eső délnyugat-angliai Devon, Cornwall és Somerset megyékre, valamint a dél-walesi partvidékre rendelte el a rendkívül ritkán alkalmazott, legmagasabb szintű vörös riasztást.
E riasztási szintet a hivatalos meghatározás szerint “emberéleteket veszélyeztető időjárási jelenség” esetén lehet bevezetni.
Az Atlanti-óceánról érkező, Eunice nevű viharzóna délnyugatról halad északkelet felé.
Pénteken a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten már 150 kilométer/óra sebességű széllökéseket mértek.
London öt nemzetközi repülőterén – Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City – rengeteg járatot töröltek vagy máshová irányítottak át.
A város belterületén lévő City repülőtéren délutánig teljesen leállították a forgalmat.
Akadozik a világ legforgalmasabb tengeri kompkikötője, a délkelet-angliai Dover működése is, miután több komptársaság felfüggesztette az átkeléseket Anglia és a kontinens között.
Walesben az összes iskolát bezárták és teljesen leállították a vasúti közlekedést.
A biztosítótársaságok több millió autótulajdonosnak küldtek sms-üzenetet, arra kérve őket, hogy járművükkel ne parkoljanak fák közelében.
A területileg illetékes rendőrségek azt kérték pénteki felhívásukban, hogy aki teheti, ne mozduljon ki otthonról és az emberek csak a legszükségesebb esetekben induljanak hosszabb utazásra a vörös riasztás által érintett térségekben.
Boris Johnson miniszterelnök péntekre összehívta a brit kormány különleges fejlemények idején ülésező, az adott helyzetnek megfelelően változó összetételű tanácskozó testületét (COBRA).
A meteorológiai intézet becslése szerint legalább három évtizede nem érte el ilyen erejű atlanti vihar Nagy-Britanniát.