German protesters demonstrate ahaed of the European Court of Human Rights hearing in two climate change cases involving France and Switzerland, in Strasbourg, eastern France, on March 29, 2023. - In a first, the European Court of Human Rights (ECHR) on March 29, 2023, began hearing two climate change-related applications against France and Switzerland for failing to take sufficient action against its effects. (Photo by PATRICK HERTZOG / AFP)

Hat év sikertelen hazai bírósági tárgyalás után több mint kétezer idősebb nő pereli egy klímavédelmi csoport tagjaként a svájci kormányt az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), azt állítva, hogy a kormányzat éghajlatváltozás elleni politikája sérti az élethez és egészséghez való jogukat.

“Történelmi esemény” – mondta Anna Mahrer, a keresetet benyújtó Nyugdíjasok Klímaklubjának képviselője az AFP hírügynökségnek, rámutatva: ez az első precedens arra, hogy a strasbourgi székhelyű bíróságnak az éghajlatváltozás emberi jogokra gyakorolt hatásáról kell döntenie.
A strasbourgi meghallgatások szerdán kezdődnek – emlékeztetett a BBC brit közszolgálati rádió.
Svájcban a világátlagnál gyorsabban nő a hőmérséklet, és egyre gyakoribbak a hőhullámok.
A többségében nyugdíjasokból álló csoport azt állítja, hogy az éghajlatváltozás veszélyezteti emberi jogaikat, egészségüket, sőt az életüket is. Az átlagosan 73 éves nyugdíjasok keresetük alátámasztására orvosi leleteiket is az ügyirathoz csatolták.
A csoport fő célkitűzése, hogy a – 46 tagországból álló Európa Tanácshoz kötődő – bíróság kötelezze Bernt az üvegházhatású gázok kibocsátásának fokozottabb csökkentésére.
Az Európai Éghajlat- és Egészségügyi Megfigyelő Intézet (ECHO) szerint az átlaghőmérséklet előrejelzett emelkedése súlyos kockázatot jelent az egészségre, főként az időseknél. Az elmúlt 20 évben 30 százalékkal nőtt a 65 évnél idősebbek esetében a hőséggel indokolható elhalálozások száma Európában – áll az ECHO jelentésében. Az éghajlatváltozás aránytalanul nagy mértékben érinti az időseket a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi kockázatok miatt – tette hozzá Mahrer.
A svájci kormány nem fűzött megjegyzést az ügyhöz, azt azonban egyértelművé tette, hogy álláspontja szerint az éghajlatváltozás problémája nemcsak az idősebb nőket érinti.