Peking, 2023. március 7. Csin Kang kínai külügyminiszter az Országos Népi Gyûlés, a parlament évenkénti ülésszaka idején tartott sajtóértekezletén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 7-én. A legfõbb kínai államhatalmi szerv, az Országos Népi Gyûlés évente egyszer ülésezik, tagjait ötéves idõtartamra választják meg. MTI/EPA/Mark R. Cristino

Elengedhetetlennek nevezte a kínai-amerikai kapcsolatok normalizálását Csin Kang kínai külügyminiszter Nicholas Burns amerikai nagykövettel hétfőn Pekingben folytatott megbeszélésén, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államoknak korrigálnia kell a tajvani kérdés kezelését és be kell fejeznie az “egy Kína” elv semlegesítésére tett igyekezetét.

“Az Egyesült Államok elhibázott kijelentések és tettek sorozatával ásta alá a kínai-amerikai kapcsolatok nehezen kivívott pozitív lendületét” – mondta Csin az amerikai nagykövetnek a pekingi külügyminisztérium közleménye szerint. “Az egyeztetett napirend szerint zajló párbeszéd és együttműködés folyamata ezzel megszakadt és ismét fagyos viszony alakult ki a két ország között” – tette hozzá.
Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolat Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház akkori elnöke tavalyi Tajvanon tett hivatalos látogatása okán sűllyedt mélypontra. Válaszul Peking megszakította a hivatalos kommunikációs csatornákat az Egyesült Államokkal, beleértve a haderők közötti kapcsolatokat is.
A két szuperhatalom közötti feszültség novemberben enyhült valamelyest Joe Biden és Hszi Csin-ping találkozóját követően a G20-ak indonéziai csúcstalálkozóján, amikor a két vezető gyakoribb egyeztetésekben állapodott meg.
Februárban ismét fellángolt az ellentét a két ország között, amikor egy magaslégköri kínai ballon jelent meg az amerikai légtérben. Erre válaszul Antony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta pekingi látogatását.
A múlt hónapban Kína hadgyakorlatokat tartott Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök Los Angelesben találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.
Csin hétfőn tett kijelentése szerint “a kínai-amerikai kapcsolatok stabilizálása, az örvény kialakulásának az elkerülése és a Kína és az Egyesült Államok közötti balesetek megelőzése a legfontosabb szempont”.
Az Egyesült Államok és Tajvan kapcsolatát 1979 óta a tajvani kapcsolatokról szóló törvény szabályozza, amely jogalapot ad az Egyesült Államoknak arra, hogy az önvédelemhez szükséges eszközöket Tajvan rendelkezésére bocsássa, de nem kötelezi segítségnyújtásra Tajvant érő támadás esetén.
A 2023-as költségvetés részeként az amerikai kongresszus egymilliárd dollárnyi hadianyag-támogatást engedélyezett Tajvan számára az Ukrajna gyorsított támogatását lehetővé tévő felhatalmazáshoz hasonló megoldás keretében.