Kórházba került egy kolumbiai rendőrtiszt, miután lenyelt egy köteg bankjegyet, amelyet éppen egy üzletembertől vett át, miután megzsarolta – írta a The Guardian brit napilap.

A rendőr azért követelte a készpénzt, hogy elintézze: ne tartóztassák le az áldozatát koholt vádak alapján, anélkül, hogy tudta volna, az üzletember már jelentette az esetet a kolumbiai emberrablás és zsarolás elleni küzdelmet irányító bűnügyi hatóságnak.
Amikor a korrupcióellenes szervezet nyomozói megérkeztek a helyszínre, a rendőr azonnal lenyelte a bankjegyköteget, hogy megszabaduljon a bizonyítéktól.
Hamar rá kellett azonban döbbennie, hogy se lenyelni, se kiköpni nem tudja a papírpénzköteget, amely a torkán akadt, és azonnal baleseti kórházba kellett szállítani.
A rendőrségi rabszállító kocsiban készült videófelvételen jól látható a sápadt rendőrtiszt, amint az ártatlanságát hangsúlyozza, miután lenyelt kilenc bankjegyet Soachában, a kolumbiai főváros, Bogotá egyik külvárosában.
“Nem kaptam semmit, abszolúte semmit, nem tudom, miről beszélnek” – nyögte a rendőr a felvételen, amint összegörnyedve levegőért kapkodott.
“Azonnal kórházba kell vinnünk, hogy ellássák” – hallható a korrupcióellenes hatóság egyik nyomozója a videóban, amint éppen megvizsgálja a fuldokló rendőrtisztet.
A sürgősségi osztályon az orvosoknak sikerült eltávolítani az 500 ezer kolumbiai peso (41 ezer forint) értékű bankjegyeket, majd a rendőrt kórházba szállították gyomorvizsgálatra.
“A papírpénz anyaga nagyon ellenálló, és a bankjegyek nehezen emészthetőek” – magyarázta a városi ügyészi hivatal vezetője riportereknek.
A korrupció a kolumbiai rendőrség minden szintjén jelen van, és a videófelvételt sokan kárörömmel nézték azok közül, akiknek korábban már kellett készpénzt fizetnie kolumbiai egyenruhás rendőröknek.
“Lényegében ez egy második jövedelemforrás számukra, egyfajta túlórapénz, ezért egyfajta megkönnyebbülés látni, hogy a rendőröket is utolérte az igazság” – fogalmazott Camilo López bogotái kisvállalkozó, akitől gyakran követelnek készpénzt a korrupt kolumbiai rendőrtisztek.
Az érintett rendőr és kollégája hamis vádak alapján szexuális bűncselekmény elkövetésével vádolta meg az üzletembert, hogy nyomást gyakorolva rá összesen 2 millió pesót követeljen tőle – jelentette a bogotái Blu Radio csatorna.
Az üzletembernek sikerült összeszednie az összeg felét készpénzben, de a rendőrtiszt ennyivel nem elégedett meg, ezért bevitte egy rendőrőrsre, ahol két órán át tartották fogva a teljes összeg kicsikarásának reményében.
A helyi ügyész szerint a két rendőrtiszt ellen bűnügyi vizsgálatot indítottak.