Aláírta a koalíciós szerződést pénteken Varsóban az októberi választások nyomán a lengyel parlamentbe bejutott, és ott többséget alkotó négy eddigi ellenzéki tömörülés.

A szejmben tartott eseményen Donald Tusk, az ellenzék kormányfőjelöltje elmondta: a dokumentum iránymutató lesz kormányalakítási megbízatás esetén.
A megállapodást a Polgári Koalíció (KO) nevében Donald Tusk írta alá, továbbá kézjegyével látta el Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) párt elnöke, valamint Wlodzimierz Czarzasty és Robert Biedron, az Új Baloldal (Nowa Lewica) koalíció társelnökei.
A szerződés “útmutatók és javaslatok gyűjteménye lesz” az aláíró tömörülések számára, miután “megkapják az államfőtől a (kormányalakítás) lehetőségét – jelentette ki Tusk. “Függetlenül attól, hogy meddig kell várni az elnök kezében lévő megoldásokra”, a koalíciós pártok készek felelősséget vállalni Lengyelországért – fűzte hozzá.
Ezzel arra utalt, hogy Andrzej Duda elnök hétfőn bejelentette: a lengyel alkotmányos szokásjoggal összhangban elsőként az október 15-i parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot nyert tömörülés, a Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjét, Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnököt fogja megbízni kormányalakítással.
Kosiniak-Kamysz a közös sajtókonferencián elmondta: bár a koalíciós partnerek között “nem lehet mindent egy közös nevezőre hozni”, létrehoztak “egy nagyon széles közös nevezőt” azokból a témákból, amelyeket kormányként meg akarnak valósítani.
“Nagyon széles kompromisszumnak” nevezte a megállapodást Wlodzimierz Czarzasty is. “A legfontosabb egy toleráns, nyitott, jogállamiságot betartó és felelősségteljes Lengyelország létrehozása” – fogalmazott.
A sajtókonferencia után közzétett megállapodás szerint Kosiniak-Kamysz, valamint – az Új Baloldal részéről – Krzysztof Gawkowski lennének a kormányfőhelyettesek Tusk kabinetjében.
A szejm elnökének a választási ciklus első két évére Szymon Holowniát jelölik, a ciklus második felében Wlodzimierz Czarzasty váltaná őt. A felsőházi (szenátusi) elnök posztjára a KO tagját, Malgorzata Kidawa-Blonskát jelölik, őt két év elteltével egy másik KO-jelölt váltaná.
A megállapodás egyik pontja értelmében megsemmisítenék a lengyel alkotmánybíróságnak az abortuszra vonatkozó előírásokat módosító, tömeges feminista tiltakozásokat kiváltó 2020. évi döntését.
Emelnék a pedagógusok, a közalkalmazottak – köztük a bírák és az ügyészek – fizetését. A bíróságok “mentesülnének a politikai nyomásgyakorlástól”, az ügyészség “független és politikamentes” lenne.
Módosítanák a büntetőjogi előírásokat, hogy hivatalból felelősségre vonható legyen a szexuális irányultságot és nemet érintő gyűlöletbeszéd.
Kilátásba helyezik a dokumentumban a PiS-kormány idején alkotmányt és jogot sértő tisztségviselők bíróság elé állítását is.
A 460 fős szejmben a négy tömörülésből álló ellenzéki tömb együttesen 248 mandátummal, a PiS pedig 194 mandátummal rendelkezik. A lengyel parlament hétfőn tartja alakuló ülését, amelyen a lengyel alkotmány értelmében a régi kabinet lemond, de az új kormány beiktatásáig hivatalban marad. Mateusz Morawiecki a parlament alakuló ülését követő tizennégy napon belül kaphat hivatalos kormányalakítási megbízást az államfőtől.