Kanada megerősíti jelenlétét Lengyelországban és a NATO keleti szárnyán – közölte Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, az új lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter, miután hétfőn Varsóban fogadta kanadai hivatali partnerét, Bill Blairt.

A varsói védelmi tárca honlapján közzétett videóban Kosiniak-Kamysz aláhúzta: ez volt az első nemzetközi tárgyalása múlt heti hivatalba lépése óta. Kanadai kollégájával megvitatta a kétoldalú védelmi kapcsolatokat és a biztonságpolitikai témákat – közölte.
A megbeszélés során megállapodtak az együttműködés intenzívebbé tételéről, és “fontos nyilatkozatok hangzottak el Kanada lengyelországi jelenlétének, a kanadai katonák jelenlétének megerősítéséről a NATO keleti szárnyán” – számolt be Kosiniak-Kamysz.
Bill Blair megköszönte a lengyel hadsereg együttműködését az ukrajnai humanitárius tevékenység és a fegyverszállítások megvalósításában.
A lengyel és a kanadai katonák együtt szolgálnak Lettországban a 2016-ban odatelepített, kanadai vezetésű, több mint ezerfős nemzetközi zászlóaljban.
A litván fővárosban, Vilniusban idén júliusban megtartott NATO-csúcstalálkozón Kanada és Lettország megállapodást írt alá a lettországi NATO-zászlóalj megerősítéséről. Ennek értelmében Kanada maximum 1200 további katonát telepít Lettországba.
Az ukrajnai háború kitörése után kanadai katonák, köztük utászok, ukrán katonák lengyelországi kiképzésében is részt vettek.