Jelentősen bővíti együttműködését a brit és a francia kormány a La Manche-csatornán át Nagy-Britanniába áramló, jórészt embercsempészek szervezte illegális migráció megállítására.

A megállapodást Suella Braverman brit és Gérald Darmanin francia belügyminiszter írta alá hétfőn Párizsban.
A brit belügyminisztérium tájékoztatása szerint az egyezmény alapján London tízmillió euróval 72,2 millió euróra növeli a Nagy-Britanniával szemközt fekvő francia partszakaszok ellenőrzéséhez nyújtott hozzájárulását a 2022-2023-as pénzügyi évben.
A brit finanszírozás elősegíti a francia partokon járőröző határvédelmi egységek létszámának 40 százalékos növelését és fejlett technológiájú eszközök – köztük drónok, járőrhelikopterek, térfigyelő kamerák – alkalmazását.
Az egyezményről Londonban és Párizsban kiadott közös közlemény hangsúlyozza, hogy a brit és a francia hatóságok tavaly több mint 23 ezer, az idén eddig több mint 30 ezer csónakokkal megkísérelt illegális átkelést akadályoztak meg a La Manche-csatornán, emellett felszámoltak 55 szervezett bűnözői hálózatot és ötszáznál több embert vettek őrizetbe.
A brit belügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint a brit és a francia bíróságokon 2020 óta 140 elmarasztaló ítélet született az embercsempészethez köthető bűncselekmények ügyében, és az elítéltekre együttesen 400 évnyi szabadságvesztést róttak ki.
A közös közleményben olvasható, hogy Nagy-Britannia és Franciaország külön munkacsoportot hoz létre a Nyugat-Európába és Nagy-Britanniába irányuló illegális migrációból hasznot húzó, növekvő számú albániai bűnözői csoportok elleni fellépésre.
A kommüniké hangsúlyozza ugyanakkor, hogy még mindig növekszik a La Manche-csatornán csónakokkal megkísérelt átkelések száma, és ezért még tovább kell erősíteni a brit-francia együttműködést.
A brit védelmi minisztérium hétvégi adatai szerint meghaladta a 40 ezret azoknak a száma, akik az év eleje óta illegálisan átkeltek Nagy-Britanniába az európai kontinensről.
A tárca összesítése alapján egy nap alatt, szombaton 22 csónakon 972-en értek partot Anglia déli és keleti térségeiben. Ez azt jelenti, hogy 2022 eleje óta eddig 40 885-en kíséreltek bejutni Nagy-Britanniába a La Manche-csatornán keresztül.
Tavaly egész évben nem érte el a 30 ezret a csónakokon átkelők száma.
A londoni védelmi minisztérium adatai szerint az idei napi rekordot augusztus 22-én jegyezte fel a brit határőrség: aznap 27 csónakkal 1295-en érkeztek a kontinensről a brit partokhoz.