Meglepetésszerű ellenőrzés keretében Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken elrendelte az orosz Csendes-óceáni Flotta a legmagasabb szintű harckészültségbe helyezését, Valerij Geraszimov vezérkari főnök pedig utasítást adott rá, hogy külön is teszteljék a hadászati tengeralattjárók fegyverhasználati készültségét.

Az ellenőrzés céljaként Sojgu a “valószínűsíthető ellenség agressziójának visszaverését célzó feladatok megoldására való képesség növelését” nevezte meg. A hivatalos tájékoztatás szerint egyebek között a partraszállás visszaverését fogják gyakorolni a Kuril-szigetek déli vonulatán és Szahalinon. Az ellenőrzés Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet főparancsnoka vezetése alatt zajlik.
A Zvezda katonai tévécsatorna közölte, hogy a péntek reggel teljes készültségbe helyezett Csendes-óceáni Flotta meglepetésszerű ellenőrzésében részt vesz az orosz légi- és űrerő, valamint támogató egységeik, továbbá a nagy hatótávolságú repülési parancsnokság, és a keleti katonai körzet légierejének gépei.
Geraszimov szerint a Csendes-óceáni Flotta meglepetésszerű ellenőrzéséhez “olyan kiképzési környezetet hoznak létre, mint egy közvetlen agresszió fenyegetése esetén”. Közölte, hogy a gyakorlatot három szakaszban hajtják végre: az elsőben a flottát teljes harckészültségbe helyezik, és tesztelik a légvédelmi erőket és a légierő szolgálatban lévő egységeit, a másodikban az állandó készenléti erőket a bázisaikról a harci gyakorlóterekre vezénylik, a harmadikban pedig harci kiképzési feladatokat gyakorolnak.
Az orosz Csendes-óceáni Flottánál legutóbb 2022 novemberében tartottak meglepetésszerű ellenőrzést. A Kommerszant című napilap szerint a most bejelentett művelet léptéke meghaladja a tavaly őszi gyakorlatét.