The Chancellor Rishi Sunak visits GSK in Stevenage where he met an apprentice working in one of their labs and took part in a Q&A with staff and guests. Rishi Sunak is a British politician who has served as Chancellor of the Exchequer since February 2020. A member of the Conservative Party, he previously served as Chief Secretary to the Treasury under Chancellor Sajid Javid from July 2019 to February © Simon Walker / HM Treasury / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com

Miniszterelnöki és pártvezetői pályafutásának eddigi mélypontjára süllyedt Rishi Sunak brit kormányfő támogatottsága saját pártján, a kormányzó Konzervatív Párton belül a hétfőn ismertetett legújabb felmérés szerint.

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló befolyásos online politikai fórum a párttagság bevonásával elvégzett vizsgálat alapján kimutatta, hogy Sunak támogatottságának nettó egyenlege – a támogatók és az elégedetlenek százalékos arányának különbsége – novemberben mínusz 25,4 volt.
Ezzel az eredménnyel Rishi Sunak saját kormányának tagjai közül is messze a legnépszerűtlenebb a Konzervatív Párton belül.
A második legnépszerűtlenebb kabinettag a ConservativeHome friss felmérése szerint Jeremy Hunt pénzügyminiszter: az ő nettó támogatottsági egyenlege mínusz 13,4.
A negatív népszerűségi tartományban kezdte újbóli kormányzati pályafutását David Cameron külügyminiszter, akinek kedveltségi mérlege mínusz 4,9.
Cameron 2010 és 2016 között Nagy-Britannia konzervatív párti miniszterelnöke volt, majd a brit EU-tagságról rendezett, a kilépést pártolók által szűk, 51,89 százalékos többséggel megnyert népszavazás után lemondott és távozott a brit nagypolitikából. Sunak azonban a múlt hónapban végrehajtott jelentős kormányátalakítás során külügyminiszterré nevezte ki.
Rishi Sunakot tavaly októberben választották a Konzervatív Párt vezetőjévé és így miniszterelnökké, miután elődje, Liz Truss – aki alig 45 napot töltött a pártvezetői tisztségben és a kormányfői poszton – belebukott a pénzügyminisztere által előterjesztett hatalmas ívű adócsökkentési program súlyosan negatív piaci következményeibe.
Sunak korábban a konzervatív kabinet legnépszerűbb tagjai közé tartozott: tavaly júniusban – Boris Johnson akkori miniszterelnök kormányának pénzügyminisztereként – még plusz 21,6 volt nettó népszerűségi egyenlege a párttagság körében.
Az országos választói felmérések szerint a Konzervatív Párt egésze is jelentős támogatottsági lemaradásban van a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt mögött: a legnagyobb brit közvéleménykutató csoport, a YouGov friss felmérése alapján a konzervatívokra 22 százalék, a Munkáspártra 45 százalék szavazna, ha most tartanák a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.