A lengyel igazságügyi reform a független bíróságok megteremtését célozza, a szuverén államként eljáró Lengyelország nem engedi, hogy az igazgágügyben anarchia uralkodjon el – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön az Európai Bizottság elnökével közösen tartott lengyelországi sajtóértekezleten.

A bírói fegyelmi kamara reformjához is kötött lengyel helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyását követő, Ursula von der Leyen és Andrzej Duda lengyel elnök részvételével tartott tájékoztatón Morawiecki aláhúzta: Lengyelország az erős EU-t akarja, mely “tiszteletben tartja a szuverén tagállamok jogait”. Ebben a szellemben indították el korábban a lengyel igazságügyi reformot, amelyet – mint Morawiecki mondta – a lengyel ellenzék alaptalanul a jogállamiságot sértőnek állított be.
Varsó érdeke, hogy minden bíró “maximálisan független, elfogulatlan legyen”, a helyreállítási tervről folytatott uniós egyeztetések is erről szóltak – közölte Morawiecki, és a tagállami szuverenitásra hivatkozva aláhúzta: kormánya “semmiképpen sem engedi, hogy az igazságügyben anarchia keletkezzen”.