Az elmúlt több mint tíz év legerősebb megtakarítási szándéka mellett októberre vonatkozóan tovább romlott a fogyasztói hangulat Németországban a GfK gazdasági kutatóintézet legfrissebb, szerdán publikált felmérése szerint.

A GfK németországi fogyasztói hangulatindexe októberre a mínusz 26,0 pontos várakozásokat meghaladó mértékben, mínusz 26,5-re csökkent a szeptemberi felülvizsgált mínusz 25,6-ról.
A mutató októberi értéke az idén április óta a legalacsonyabb lett a tartósan magas inflációnak tulajdoníthatóan, a fogyasztók megtakarítási szándékának mutatószáma viszont 2011 áprilisa óta a legmagasabb értéket érte el, 8,0 pontot a szeptemberi 0,5 pont után.
A jövedelmi várakozások mutatószáma viszont árnyalatnyit javult, mínusz 11,3 pontra mínusz 11,5 pontról, valamint a vásárlási hajlandóság alindexe is mínusz 16,4 pontra emelkedett mínusz 17,0 pontról.
A gazdasági környezet megítélésének mutatószáma enyhén emelkedett, mínusz 3,4 pontot ért el mínusz 6,2 pont után.
Rolf Bürkl, a GfK fogyasztói szakértője szerint a felmérés eredménye alapján arra lehet következtetni, hogy “a fogyasztói hangulat idei fellendülésének esélye valószínűleg nullára csökkent. A magánfogyasztás tehát idén nem fog pozitívan hozzájárulni az általános gazdasági fejlődéshez”.
https://www.gfk.com/press/consumer-sentiment-no-recovery-in-sight-for-2023