A lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) őrizetbe vett egy férfit a kommunizmus népszerűsítése miatt – közölte szerdán Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokért felelős miniszter szóvivője. Hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint egy baloldali képviselő fiáról van szó.

Az intézkedésről Zaryn elmondta: a gyanúsított, Michal N. a közösségi médiában szélsőséges tartalmú csatornát működtet, tevékenysége a totalitárius rendszer népszerűsítéseként, szélsőséges cselekedetekre való buzdításként értelmezhető.
A közzétett anyagokban többek között kommunista forradalomra és kommunista állam építésére hívott fel Lengyelországban.
Emellett a papok és a vállalkozók elleni támadásokra, valamint a második világháború során a hitleri, majd a kommunista rezsimmel harcoló lengyel ellenállóknak, az úgynevezett rendíthetetlen katonáknak emelt emlékművek lerombolására is felszólított – közölte Zaryn.
A szóvivő közlése szerint Michal N. a külföldi missziókban szolgáló lengyel katonák megölésére és megkínzására is biztatott, dicsérte Sztálint és Feliksz Dzerzsinszkijt, a szovjet titkosrendőrség megteremtőjét.
Helyeselte továbbá Lengyelország 1939-es szovjet megtámadását, amelyet “humanitárius beavatkozásnak” nevezett, valamint az 1940-ben a szovjet államvédelmi szervek által elkövetett katyni vérengzést is, amelyet a németeknek tulajdonított.
Az őrizetbe vett Michal N.-t az ügyészségre kísérték, ahol az eljárás folytatódni fog.
A TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízió hivatalosan meg nem erősített értesülése szerint Michal N. egy baloldali alsóházi képviselő, volt parlamenti alelnök, Wanda Nowicka fia.