hacker

Kibertámadás érte pénteken a szlovén Külügyi és Európa-ügyi Minisztériumot (MZZ)- közölte a szlovén közszolgálati televízió.

A tárca közleménye szerint a támadást a partnerekkel együtt észlelték, elindították a megfelelő biztonsági protokollt, a károk mértékét még vizsgálják .
Tanja Fajon külügyminiszter a 24ur.com című internetes hírportálnak elmondta, hogy a támadás régóta tart. A külügyminisztérium jelenleg is dolgozik a rendszer biztosításán, és minden érintett szolgálatot értesítettek. “Egyelőre az eljárás titkos” – hangsúlyozta.
Rámutatott, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a legtöbb uniós tagállam külügyminisztériumát és diplomáciai hálózatát támadás érte, Szlovénia pedig a sor végén áll.
Kiemelte: kapcsolatban állnak a szakmai feladatokat ellátó szervekkel és az illetékes szolgálatokkal, és a lehető leggyorsabban fognak cselekedni a rendszer védelme érdekében.
“Először is meg kell védenünk a rendszert, hogy megvédjük magunkat, és felmérjük az okozott kárt” – mondta. Fajon hozzátette azt is, hogy a támadásnak nincs köze Szlovénia jelöltségéhez az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára.