Mind the gap, vagyis ügyeljenek a szerelvény és a peron széle közötti résre – a koronázási hétvégén III. Károly király személyesen hívja fel erre a londoni metrón és a brit vasúthálózaton utazók figyelmét.

A vonatok és az állomások hangszóróin folyamatosan ismételgetett felhívás a nagy-britanniai metró- és vasúti közlekedés évtizedek óta elmaradhatatlan része, mivel a zömmel évszázados állomásépületek peronszélei és a modern szerelvények sokszor nem illeszkednek egymáshoz hajszálpontosan; egy-egy állomáson a rés olyan széles, hogy az óvatlan utazó lába is beleszorulhat.
Erre rendszerint gépi hang hívja fel az utasok figyelmét, ám a pénteki üzemkezdettől a 402 kilométeres londoni metróhálózat tizenkét vonalának szerelvényein és 270 megállójában, valamint a 2570 brit vasútállomáson személyesen III. Károly kéri óvatosságra az utazókat.
Károly és hitvese, Kamilla koronázása szombaton lesz. Az uralkodó a londoni  közlekedési vállalat (Transport for London, TfL) által néhány hete rögzített felvételen felesége nevében is “csodálatos koronázási hévégét” kíván az utasoknak.
Kamilla hozzáteszi: “bárhova utazzanak is, reméljük, biztonságos és kellemes útjuk lesz”.
“And remember, please mind the gap”, vagyis “ne feledjék, ügyeljenek a résre” – fejeződik be a rövid üdvözlés és felhívás ismét a király hangján.
A háromnapos koronázási hétvégén hallható felvétel – amelyet Károly vidéki rezidenciáján, Highgrove-ban rögzítettek a TfL munkatársai – országnyi embertömeghez jut majd el, hiszen csak a londoni metrón naponta átlagosan 4 millióan utaznak, és egyes vonalak hétvégenként forgalmasabbak, mint hétköznap.
III. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án hunyt el nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.
Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.
A királyt és hitvesét 2200 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.