Az ukrán erők ellentámadása részben azért lassult le, mert az oroszok jelentős méretű területet, mintegy kétszázezer négyzetkilométert aknáztak alá – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a BBC-nek adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett.

“Vannak, akik azt hiszik, hogy ez egy hollywoodi film, és azonnali eredményeket várnak, ám ez nem az” – jegyezte meg az államfő. Szavai szerint az offenzíva nem könnyű, hiszen Ukrajna területén kétszázezer négyzetkilométert aknáztak alá az orosz csapatok. “Bármit is akarnak egyesek, beleértve azokat, akik nyomást próbálnak gyakorolni ránk, minden tisztelettel azt kell nekik mondanom, hogy úgy haladunk a csatatéren, ahogy jónak látjuk” – fűzte hozzá Zelenszkij. Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára korábban kijelentette, hogy az ukrán védelmi erők egyik fő prioritása jelenleg mindenekelőtt az orosz erők “tüzérségi kivéreztetése” a fronton.
Az ukrán államfő Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fenyegetéseire reagálva úgy vélte: az orosz elnök nem fog bevetni atomfegyvert Ukrajna ellen. Megjegyezte viszont, hogy “nem lehet biztos annak az országnak a vezetőjében, aki elvesztette a kapcsolatát a valósággal”.
Az interjút készítő újságíró arra kérte az ukrán elnököt, reagáljon arra, hogy Putyin a múlt héten őt “a zsidó nép szégyenének” nevezte. A BBC rámutatott arra, hogy Zelenszkij sok rokonát veszítette el a holokauszt során, köztük nagyapját is, és nyilvánvaló volt, hogy a kérdés meglepte. Mély levegőt vett, lehajtotta a fejét, és néhány másodperc múlva azt mondta, nem tudja egészen biztosan, hogyan válaszoljon a kérdésre – írta a BBC. “Az az érzésem, hogy Putyin nem érti teljesen a saját szavait. Elnézést kérek, de ő a második fő antiszemita Hitler után. És ezt egy ország elnöke mondta. A civilizált világban nem beszélhetnek így” – fogalmazott Zelenszkij. Hangsúlyozta, számára a világ közösségének erre adott reakciója volt fontos, és megköszönte a támogatást.
Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése alapján az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mostanra hozzávetőleg elérte a 222 ezret. Az ukrán erők az elmúlt nap során megsemmisítettek egyebek között kilenc harckocsit, 32 tüzérségi rendszert és 35 drónt.
Nagyija Makszimec, a kijevi ügyészség szóvivője közben nyilvánosságra hozta, hogy az illetékes kerületi bíróság elektronikus karkötő viselésével egész napos háziőrizetbe helyezte Roman Tkacsukot, a kijevi városi közigazgatás biztonságért felelős osztályvezetőjét. A tisztségviselőt ellen azért indítottak eljárást, mert őt tartják felelősnek három ember haláláért, akik nem tudtak bejutni az óvóhelyre az ukrán főváros elleni egyik orosz légitámadás idején. A halálesetek után, június elején Zelenszkij elrendelte Ukrajna összes óvóhelyének ellenőrzését, beleértve a kijevieket is. Az ukrán belügyminisztérium több mint ötvenezer óvóhely ellenőrzése után közölte, hogy csaknem egyharmadukat találták a helyi lakosság védelmére alkalmatlannak.
Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere hétfőn kritikusnak nevezte a fővárosi óvóhelyek állapotát, kiemelve, hogy azok fele nem áll készen emberek fogadására.