Az Európai Unió nem törli el a Koszovó elleni gazdasági büntetőintézkedéseket mindaddig, amíg a pristinai kormány nem tesz konkrét lépéseket az észak-koszovói feszült helyzet csillapítása érdekében – jelentette ki Miroslav Lajcák, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottja Pristinában.

A Koha Ditore című pristinai napilap szerdai beszámolója szerint a különmegbízott kedden tárgyalt Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel a helyzet kezeléséről.
A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban május végén zavargások törtek ki, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak.
Az Európai Unió azt követően vezetett be gazdasági és politikai szankciókat Koszovóval szemben, hogy az ország vezetése nem tett semmit a helyzet kezelése érdekében. Az intézkedések között a koszovói politikusok uniós intézményekbe történő meghívásának és a pénzügyi támogatásoknak a felfüggesztése is szerepel.
Miroslav Lajcák most közölte, személy szerint nem szeretné, hogy szankciók továbbra is fennmaradjanak, éppen azért érkezett Pristinába, hogy olyan döntések szülessenek, amelyek feleslegessé teszik ezeket. Hozzátette: az Európai Unió azt is elvárja, hogy Szerbia is konstruktív szereplőként vegyen részt a válságkezelésben. Ennek érdekében Miroslav Lajcák szerdán Belgrádban folytat tárgyalásokat Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel. A különmegbízott megemlítette, hogy az EU Szerbia ellen is készen áll büntetőintézkedéseket bevezetni, amennyiben úgy ítéli meg, hogy Belgrád nem teljesíti az uniós feltételeket.
Albin Kurti nem nyilatkozott a sajtónak, ugyanakkor közleményében igazságtalannak nevezte a szankciókat, amelyek szerint aszimmetrikussá teszik a párbeszédet Szerbiával. Kiemelte: a koszovói kormány semmit nem tesz, ami fokozná a feszültséget, a helyi albán rendőrök csak a közbiztonság megőrzése érdekében tartózkodnak az utcákon.
Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Szerbia is azt várja, hogy megismételjék az önkormányzati választásokat a négy, szerb többségű koszovói önkormányzatban. Ennek lehetőségétől Albin Kurti nem zárkózott el, sőt az utóbbi napokban többször is közölte, hogy amennyiben a szerbek ígéretet tesznek arra, hogy nem bojkottálják a voksolást, hajlandó a választások ismételt kiírására.