Brüsszel, 2023. március 21. Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) brüsszeli képviseleti irodájának ünnepélyes megnyitásán 2023. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán

Újabb magyar filmes, televíziós aranykor következhet be a közmédia és a Nemzeti Filmintézet (NFI) közötti megállapodásnak köszönhetően – mondta Altorjai Anita hétfőn a közmédiában.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatornán beszélt erről annak alkalmával, hogy szombaton a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon először adták át a Huszárik Zoltán-díjat.
Mint kiemelte, a közmédia és az NFI között tavaly év végére körvonalazódott megállapodás alapján a Dunán vasárnap esténként magyar filmeket láthat a közönség, és ezek az alkotások népszerűek a tévénézők körében.
“A streaming korában nagyon fontos, hogy ezeket az alkotásokat bemutatjuk, és később meg is ismételjük. A közmédia által alapított Huszárik Zoltán-díjat az az alkotó kapja, akinek a filmjét az előző évben a Dunán bemutattuk, készítőjéhez kiemelkedő művészi teljesítmény fűződik, a hazai filmművészetre jelentős hatást gyakorol” – hangsúlyozta Altorjai Anita.
Kitért arra, hogy Huszárik Zoltán a hazai filmművészet korszakos alkotója volt a 20. század második felében, nevéhez fűződik mások mellett a Szindbád, az Elégia vagy a Tisztelet az öregasszonyoknak című film.
A Huszárik Zoltán-díjat első alkalommal Goda Krisztina vehette át szombaton, a Magyar Mozgókép Fesztivál záróeseményén Ida regénye című munkájáért. A Gárdonyi Géza regényéből készült filmet tavaly decemberben mutatták be e Dunán, tavaly a legjobb tévéfilmnek járó díjat nyerte el a filmes mustrán.
“Goda Krisztina példaértékű rendező. Mindenki emlékszik a Szabadság, szerelem című filmjére, a Kaméleonra, vagy a Csak szex és más semmi című alkotására, emellett volt egy remek, a színházi életről szóló sorozata a televízióban, és készített gyerekeknek szóló animációs filmet is” – mondta Altorjai Anita.
A vezérigazgató a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is vendége volt hétfőn reggel. Itt többek között kiemelte: a Nemzeti Filmintézet által támogatott magyar filmek az adófizetők pénzéből születnek.
“Ezért is nagyon fontos, hogy ezek a művek ott legyenek a képernyőn, és meg lehessen mutatni, milyen alkotások születtek” – mondta.