during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 23, 2017 in Cannes, France.

A 76. cannes-i filmfesztiválon mutatják be a legújabb Pixar-produkciót: az Elemi című amerikai animációs film világpremierje lesz a seregszemle záróeseménye – jelentették be a szervezők szerdán.

A Disney-hez tartozó Pixar új filmjét a hivatalos program részeként május 27-én vetítik Cannes-ban, mielőtt júniusban – Magyarországon június 15-én – a mozikba kerül.
Az Elemi a negyedik Pixar-film, amely meghívást kapott a cannes-i fesztivál hivatalos programjába a Fel! (2009), az Agymanók (2015) és a Lelki ismeretek (2020) után.
A fesztivál közleménye szerint az Elemi egy olyan városban játszódik, ahol egymás mellett élnek a tűz-, víz-, föld- és levegőlakók. Itt él Parázs, egy kemény, gyors észjárású és tüzes fiatal nő, akinek barátsága egy Örvény nevű vidám, szelíd, jóindulatú sráccal megkérdőjelezi a világgal kapcsolatos hiedelmeit.
“A fantasztikus történetmesélő, Peter Sohn által rendezett Elemi egy életteli, vicces film, amelyet – nagyon őszintén szólva – lenyűgöző nézni. Azért készült, hogy a közönség nagy képernyőn élvezhesse, és boldog vagyok, hogy világpremierjét Cannes-ban tartjuk” – idézte a közlemény Pete Doctert, a Pixar kreatív igazgatóját.
Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti igazgatója arra emlékeztetett, hogy a cannes-i filmfesztivál évek óta nyitva áll az animációs filmkészítők előtt, és a világ minden tájáról érkező animációs filmeket bemutat. Az idei seregszemle zárófilmjeként meghívott Elemi az igazgató szerint arra ösztönzi a nézőket, hogy nagyon könnyedén, de nagyon mélyen gondolkozzanak el az életről.
A fesztivált május 16. és 27. között rendezik meg, a nyitófilm a Johnny Depp főszereplésével készült Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi produkció, amelyet szintén versenyen kívül vetítenek. A zsűri elnöke idén Ruben Östlund kétszeres Arany Pálma-díjas svéd rendező lesz. A csaknem kétezer benevezett filmből 19 versenyezhet az Arany Pálmáért, de a válogatás a következő napokban újabb alkotásokkal bővülhet.