Főként ismeretterjesztő régészeti programokkal jelenik meg a Magyar Nemzeti Múzeum a kedden kezdődő 16. Ördögkatlan Fesztiválon, ahol a Magyar Menyasszony címmel decemberben nyíló kiállításba is minden eddiginél nagyobb betekintést enged.

A Magyar Menyasszony című kiállítás 500 évre visszamenően irányítja a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra – olvasható a Magyar Nemzeti Múzeum MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
Mint írják, a kiállításon több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, amelyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.
Az Ördögkatlan Fesztiválon ezekből a történetekből ismerhetnek meg párat a látogatók egy kerítéskiállításon. A kiállítás Beremenden, a Szent Mihály templom kerítésén látható az ötnapos fesztivál ideje alatt.
A Magyar Menyasszony a színházi programokban is megjelenik, Beremenden az Operabeavató idei előadásainak tematikája utalás a készülő kiállításra. Dinyés Dániel operabeavatóinak középpontjában ezúttal a nő, a menyasszony áll.
A közleményben kiemelik, a villányi borvidéken, ahol több száz esemény, köztük színházi előadások, irodalmi estek, képzőművészeti és családi programok, koncertek várják a látogatókat, az ismeretterjesztés sem maradhat el.
A Magyar Nemzeti Múzeum régészei előadásokkal, közösségi kertészkedéssel és a régészeti munka interaktív bemutatásával, helytörténeti sétával, valamint Beremend környékének régészeti lelőhelyeit bejáró nagy túrával is készülnek.
Az Ördögkatlan Fesztivált idén a baranyai Nagyharsányban, az ahhoz közeli szoborparkban, Beremenden, a palkonyai Mokos Pincészetnél és a Kisharsányhoz tartozó Vylian szőlőbirtokon tartják meg. A keddtől szombatig tartó rendezvényre a szervezők több mint százezer látogatót várnak.