Az Európai Uniónak változtatnia kell eddigi elhibázott Afrika-politikáján, és a migráció ösztönzése helyett végre arra kellene fókuszálnia, hogy hogyan segítse az afrikaiak helyben maradását – jelentette ki pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a franciaországi Brestben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s külügyminiszterek kétnapos informális tanácsülésének második napján aláhúzta, hogy az eddigi intézkedések egyik legkedvezőtlenebb hatása, hogy folyamatosan erősödtek az elmúlt években az Európát érő migrációs hullámok. Ezért szerinte itt az ideje a változtatásnak, annak, hogy a közösség a helyben maradáshoz szükséges körülmények megteremtésére összpontosítson.
Elmondta, Magyarország ehhez már egészségügyi, gazdasági és katonai eszközökkel is hozzájárult. A kormány eddig 2,5 millió koronavírus-vakcinát adományozott afrikai országoknak, s több mint 15 milliárd forint értékben hajtott végre humanitárius fejlesztéseket, így segítve a nehéz helyzetben lévő közösségek helyben maradását.
Emellett évente több mint 2500 felsőoktatási ösztöndíjat biztosít afrikai hallgatók számára, hogy olyan tudásra tehessenek szert, amelyet később otthon hasznosíthatnak – mutatott rá.
Leszögezte, hogy az afrikai emberekre hazájukban van szükség, ugyanis ők jelentik a lehetőséget a felemelkedésre, a fejlődésre.
Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az EU az úgynevezett poszt-cotonou-i egyezmény elfogadására készül 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal. Ez szerinte “gyakorlatilag egy migrációs megállapodás, az ENSZ globális migrációs paktumjának kistestvére”, ezért a magyar kormány nem fog hozzájárulni az aláírásához.
“Nem migránsokra van szükség, hanem arra, hogy biztosítjuk, hogy az afrikai emberek otthon tudjanak maradni méltó körülmények között a hazájukban” – fogalmazott.