Bűncselekménnyel szerzett lakás visszajuttatásában intézkedett a zalai főügyészség

Egy bűncselekménnyel szerzett nagykanizsai ingatlan eredeti tulajdonjogának visszaállítását kezdeményezte a Zala Vármegyei Főügyészség egy még zajló büntetőügyben – tájékoztatta a főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Jánky Judit az eset kapcsán felidézte, hogy a Zalaegerszegi Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt több elkövetővel szemben emelt vádat a Nagykanizsai Járásbíróságon még jelenleg is zajló ügyben.
Ennek egyik vádlottja 2021-ben szerződést kötött egy 89 éves asszonnyal, hogy kibérli annak nagykanizsai lakását. A beköltözést követően szerzett tudomást arról, hogy az idős nőnek abban a társasházban van még egy, szintén bérbe adott lakása.
A férfi megszerezte a sértett személyes adatait, amivel ügyvédnél  adásvételi szerződést készíttetett. A nőt azzal vette rá az elé tett papírok aláírására, hogy azok a közös képviselő leváltásához szükségesek.
Az ügyvéd által szerkesztett és ellenjegyzett adásvételi szerződésben azt rögzítették, hogy a lakást az idős sértett nyolcmillió forint vételár ellenében a másodrendű vádlottnak adta el, aki a pénzt az aláírásával egyidejűleg megfizette az eladónak.
A dokumentumok alapján a Zala Vármegyei Kormányhivatal a tulajdonjog-változást átvezette, a két vádlott pedig ezután egy ingatlankereskedő cég közreműködésével 13 millió forintért tovább is adta a lakást. Az új tulajdonos bejegyzési kérelmének széljegyzése a nagykanizsai földhivatalban megtörtént, a vételárat az elsőrendű vádlott teljes egészében elköltötte.
Mivel a büntetőeljárás adatai alapján megállapítható volt, hogy az idős nő bűncselekmény révén veszítette el ingatlanának tulajdonjogát, a zalai főügyészség az adásvételi szerződések semmisségére hivatkozva, hivatalból kezdeményezte az eredeti állapot helyreállítását, az alperes tulajdonjogának ismételt bejegyzését.
A szóvivő jelezte: az ügyészség közjogi és büntetőjogi szakágának együttműködésével jött létre a kereset, hiszen közérdeket szolgál, hogy az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatok a tényleges jogi állapotnak feleljenek meg, a közérdekben okozott sérelem pedig az ügyészi keresetindítással orvosolható.