Ivóvízvezetékeket cseréltek ki Nagykanizsán

Mintegy 900 millió forintból korszerűsítették a csatornahálózatot Nagykanizsán: két sűrűn lakott utcában  százévesnél idősebb ivóvízvezetéket is ki kellett cserélni – tájékoztatta a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. az MTI-t.

A közlemény szerint a város önkormányzata a Teleki utca és a Platán sor víziközmű-hálózatának rekonstrukciójára csaknem 641 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Széchenyi 2020 program keretében. A projekthez további 289 millió forint saját forrást biztosított a város közgyűlése.
A tervezési és a kivitelezési feladatokat a Szabadics Építőipari Zrt. és az Aquaprofit Tervező és Építő Zrt. konzorciuma nyerte el. A munkálatokat áprilisban kezdték el, és szeptember végére fejezték be, a vezetékcseréken kívül három új, energiatakarékos nyomásfokozó szivattyút is telepítettek a hálózatba.
A közlemény kitér arra is, hogy Nagykanizsán a teljes vízelosztó hálózat hossza  154 kilométer, amelynek csupán 38 százaléka épült műanyagból, a fennmaradó rész azbesztcement és acél vezetékekből áll. A vezetékhálózat 60 százaléka azonban 50-75 évvel ezelőtt lett kiépítve, a vezetékek életkora már jelentősen meghaladta az építéskor előirányzott időtartamot.
A teljes nagykanizsai ivóvízhálózat 10 százaléka sorolható csak a jó minősítésű kategóriába, 30 százaléka közepes, 60 százaléka pedig rossz állapotú.
A Teleki utcán és a Platán soron 3,7 kilométer hosszúságban kicserélt vezetékek 70 százaléka a rossz állapotú kategóriába tartozott, 70-100 éve fektették le őket. Szinte havonta történtek csőtörések, elsősorban a Teleki utcán, ahol több mint 100 éves csővezetékeket váltottak fel a most elkészült beruházás során.