Csaknem kétszáz – kiemelkedő arányban a koronavírus-járvány és a sport összefüggéseit vizsgáló kutatásokat bemutató – szakmai előadás hangzik el a szerdán Pécsen kezdődött 18. Országos Sporttudományi Kongresszuson.

A péntekig tartó rendezvény nyitónapján tartott sajtótájékoztatón Fazekas Attila Erik, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportigazgatásért és sportágfejlesztésért felelős helyettes államtitkára kiemelte: napjainkban a sportban az eredményességhez elengedhetetlen a tudomány, a kutatók, szakemberek közötti élő párbeszéd, a hálózatfejlesztés. A kongresszus e célokat szolgálja – tette hozzá.
Mint mondta, a kormányzat az elmúlt tíz esztendőben a sportot stratégiai ágazatnak tekintette, ezért számos programokon keresztül komoly mértékű támogatást biztosított a sport- és egészségtudomány számára is.
Hangsúlyozta: mind a kiemelt, mind a feltörekvő sportágak tekintetében megmutatkozott a kabinet támogató hozzáállása az elmúlt időszakban, így a tehetségek kiválasztástól a szenior sporton át a szabadidősportig igyekeztek jól hasznosuló forrásokat biztosítani.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a közeljövőben az egyetemi sportélet fejlesztése is a kormányzat fókuszában lesz, ezen belül pedig infrastrukturális beruházások támogatását is tervezi a kabinet.
Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatóságának vezetője kiemelte: a versenysportban a sporttudomány szerepe évtizedek óta kiemelkedő, ami a felsőoktatási intézményeknek és a mostanihoz hasonló kongresszusoknak is köszönhető. Úgy vélekedett, a sporttudomány fejlődése azt is magával hozta, hogy a magyar sportolók – ahogy a múltban, úgy jelenleg is – rendkívül eredményesek a világversenyeken.     Kollár Lajos, az Emmi miniszteri tanácsadója arról szólt, hogy a sport és a mindennapos mozgás minden egészséges társadalom alapja. Elmondta: az elmúlt 20-30 évben rengeteget fejlődött a sporttudomány, ami az élsportolók egyre jobb teljesítményének alapjául is szolgál. Jelezte, a szakmai kongresszus kiváló alkalom a tudás, a tapasztalatok megosztására.
Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora közölte: a kongresszus gyakorlatilag a sporttudomány minden ágát érinti, az eseményen elhangzó előadások pedig nemcsak az élsportot, de a hétköznapi mozgási kultúra fejlődését is szolgálják.
Tóth Miklós, a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) elnöke azt mondta: közel kétszáz előadás hangzik el az interdiszciplináris kongresszuson, annak keretében pedig egy lakossági szűrőbusz is megjelenik Pécsen.     Szőts Gábor, a kongresszust szervező MSTT főtitkára eredményes rendezvényben bízva azt mondta, az előadók komoly presztízst képviselnek a szakmában és a tudományos életben, ezért várhatóan rendkívül nívós előadások hangzanak el a rendezvényen.     A rendezvény társrendezői feladatait végző Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánja, Ács Pongrác köszönetet mondott az MSTT-nek, hogy már harmadik alkalommal kerül sor Pécsen sporttudományi kongresszusra.     Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta ez az első, nagyszabású, nem online térben rendezett konferencia, amely komoly és mély párbeszédet eredményez a kutatók, szakemberek számára. Felhívta a figyelmet arra, hogy “az egészségtudomány és a sporttudomány kéz a kézben jár”, hiszen az egészséges életmód egyik alapja a rendszeres és minőségi testmozgás.
A tudományos rendezvényen az érdeklődők sportszakmai és sporttudományi előadások keretein belül ismerkedhetnek meg a hazai sporttudományos kutatások legfrissebb eredményeivel, amiben kiemelkedő arányban szerepelnek a Covid-19 világjárvány és a sport összefüggéseit vizsgáló, valamint a “Mozgásgyógyszer” világmozgalom hazai kutatásait bemutató előadások.
A sporttudományos rendezvényen Pécsen állomásozik a “Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020-2030” szűrőkamionja, amelynek szolgáltatásait három napon keresztül előzetes regisztráció után a lakosság is igénybe veheti.     A kongresszus részletes program és az előadás-kivonatok a www.mstt.hu honlapon olvashatók.