Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVSZ) elnöke szerint a koronavírus-járvány miatt 2021-ről idén májusra eltolt, majd kedden jövő júliusra halasztott fukuokai vizes világbajnokság kapcsán világszinten sokan elégedetlenek, így rövid időn belül sportdiplomáciai egyeztetés várható.

A vízilabdázóként kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok sportvezető az M4 Sport Sporthíradó című műsorában kifejtette: nagyon sok kollégával beszélgetett az ismételt halasztásról, nemcsak a vízilabdában, hanem más érintett sportágakban is, és ezzel kapcsolatban ugyanúgy teljesen tanácstalanok pillanatnyilag, mint a versenyzők, válogatott sportolók, akik szintén értetlenül állnak a fejlemények előtt.
“Szeretnénk, ha pozitív kimenetele lenne ennek az egésznek, de közben meg nagyon nehezen tudjuk kezelni, úgy a versenyek, mint a felkészülés és a sportolók szempontjából. Nekünk sportvezetőként tennünk kell valamit a sportolóinkért, hiszen egy ilyen évre felkészülni szerintem lehetetlen” – nyilatkozta.
Az MVSZ elnöke elmondta: tiszteletben tartják a szervezőbizottságok munkáját, a nemzetközi szövetséggel, a FINA-val pedig nagyon jó kapcsolatban vannak, de biztos, hogy sportdiplomáciai egyeztetést kezdeményeznek, hiszen nekik sportvezetőként kötelességük megvédeni a sportolóikat, valamint a világbajnokságok súlyát.
“Nagyon fontos időszak lesz a következő egy-két hét, mert itt nemcsak a magyar vezetők, hanem világszinten is nagyon sokan elégedetlenek, hogy ez az elhalasztott esemény, illetve a szorosan egymást követő világversenyek miként befolyásolják sportágaink megítélését” – mondta.
Vári Attila kiemelte: amikor a pandémia miatt 2020-ról tavalyra halasztották a tokiói olimpiát, nagyon örültek annak, hogy végül mégis megrendezték az ötkarikás játékokat, ahová a világ legjobb sportolói el tudtak menni. A vizes vb újbóli elhalasztását azonban meglátása szerint már nem bírja el semmilyen sportszövetség és sportszervezet, miként a sportolók is képtelenek kezelni az ezzel járó nyomást.
Jelen állás szerint a 2023-as vizes vb-t követően egy éven belül újabb vb, továbbá a párizsi olimpia, valamint Európa-bajnokság vár majd a vízilabdázókra, akiknél a rendkívül feszítetté váló versenynaptárban kérdéses az időpontja az olimpiai kvalifikációs világligának és az olimpiai selejtezőnek is.