Fucsovics Márton bejutott a harmadik fordulóba szerdán az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A világranglistán 78. játékosra a 64 között a dél-afrikai Lloyd Harris (186.) várt, aki a nyitókörben legyőzte a 17. kiemelt olasz Lorenzo Musettit (19.). Eddig ötször találkoztak, és a 30 éves magyar háromszor jobbnak bizonyult 31. helyen is megfordult riválisánál.
A hatodik csata nyitószettje is a nyíregyházi teniszező tervei szerint alakult, aki élete hatodik Australian Open-főtábláján szerepel. Kétszer is elvette a 193 centis ellenfél félelmetes adogatását, és 38 perc elteltével már játszmaelőnyben volt.
A folytatásban Fucsovics 2:1-nél brékelt ismét, előnyét végigvitte, és 5:3-nál magabiztosan kiszerválta a szettet.
A harmadik felvonásban sima adogatógémek sorjáztak egymás után, mígnem 4:4-nél a magyar Davis Kupa-válogatott vezére elszalasztott két bréklabdát. A 25 esztendős Harris azonban hatékonyabbnak bizonyult, és 5:6-nál kihasználta első bréklabdáját a játszmában, ami egyben szettlabda is volt.
Jöhetett a negyedik szett, melyben 1:2-nél az MTK játékosa hat (!) bréklabdát hárított, majd 4:4-nél elvette Harris adogatását, aztán könnyedén kiszerválta a 3 óra 6 perces mérkőzést.
Fucsovics – aki eddigi legjobb melbourne-i eredményeként kétszer is nyolcaddöntőt játszott Roger Federerrel – a 32 között a 15. kiemelt Jannik Sinnerrel találkozik. A győzelmi mérlege 2/1 a 21 esztendős olasszal szemben.
Fucsovics negyedszer jutott be a 3. fordulóba Melbourne-ben, ahol már 11 főtáblás győzelemnél tart, ezzel ez a legsikeresebb Grand Slam-versenye,
“Nehéz ellenfélen vagyok túl, Harris jól szervál, nagyon stabil hátul, Grand Slamen játszott negyeddöntőt, és volt a top 30 közelében” – sorolta a Tennis 4U Facebook-oldalon. – “Az első két szettben kicsit gyengébben játszott, aztán kezdett felzárkózni, de a végén fölé kerekedtem. Nagyon nehéz három szettet hiba nélkül lejátszani, főleg ha az ember a győzelem kapujában áll, egyszer-egyszer még nekem is megremeg a kezem.”
A magyar éljátékos kifejtette, jobban játszott, mint az első fordulóban Federico Coria ellen, több nyerőt ütött, és jobban is mozgott. Emellett a hétfői hőséghez képest ideális időben játszottak.
“Ezeket a körülményeket jobban szeretem, mint amikor 37 fokban magasra pattannak a labdák, magas a páratartalom, és izzadok a pályán” – fűzte hozzá.
Edzője, Nagy Péter az M1 aktuális csatornának elmesélte, 14 óra körül kezdődött volna a meccs, de az eső és a csúszás miatt többször kellett enni és elfoglalni magunkat, de Fucsovics jól tudta kezelni a helyzetet.
“A kemény alapozásnak köszönhetően fizikailag rendben van, ezáltal mentálisan is erős tud lenni a nehéz helyzetekben. Ami Sinnert illeti, jó meccset várok, amelyen Marcinak szerintem meglesznek az esélyei” – mondta a korábbi Davis Kupa-válogatott játékos.
Eredmény:
2. forduló (a 32 közé jutásért):
——————————-
Fucsovics Márton-Lloyd Harris (dél-afrikai) 6:2, 6:3, 5:7, 6:4

korábban:
Jelena Ostapenko (lett, 17.)-Bondár Anna 7:6 (7-5), 5:7, 6:0