A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség célja, hogy a jelenlegi 20 százalékról 30 százalék fölé emelje a kis- és középvállalkozások (kkv) részarányát a magyar exportban – mondta az ügynökség üzletfejlesztési és vállalati kapcsolatok igazgatóságának igazgatóhelyettese a Portfolio külföldi piacra lépésről szóló szerdai online szakmai konferenciáján.

Kocsis Péter jelezte: felmérések szerint 25-30 ezer hazai kkv exportál, a teljes magyar kivitelnek ugyanakkor a 80 százalékát a nagyvállalatok végzik. Az igazgatóhelyettes felhívta a figyelmet, hogy erősebb az innovációs potenciálja és a gazdasági versenyképessége azoknak az országoknak, amelyek az export szempontjából főként a kkv-kra támaszkodnak.
Hozzátette: a magyar kivitel 78-80 százaléka az Európai Unióba irányul, de a HEPA dolgozik azon, hogy a vállalkozások rendelkezésére tudjon állni olyan eszközökkel is, amelyek erősítik az unión kívüli értékesítést.
Az exportfejlesztési ügynökség szolgáltatásait ismertetve Kocsis Péter kiemelte egyebek mellett a külpiaci megjelenés támogatását, a külpiaci partnerek keresését, valamint a tanácsadást, a képzéseket és a pályázatkezelést. Hangsúlyozta azt is, hogy a HEPA szolgáltatásainak döntő többsége ingyenes.
A Külpiaci növekedési támogatási programról szólva elmondta: a program főként úgy támogatja a külpiaci növekedést, hogy ösztönzi az exportáló cégek fizikai megjelenését, gyártókapacitás kihelyezését a célországokba. A szeptember óta elérhető pályázat idei keretösszege 10 milliárd forint, és a program jövőre is folytatódik.
Szabó István Attila, az EXIM üzleti vezérigazgató-helyettese előadásában ismertette: az exporthitel ügynökség dolgozik új ötéves stratégiáján. Mint mondta, továbbra is a középpontban lesz egyebek mellett a magyar cégek export-versenyképességének növelése, emellett fontos szempont lesz a fenntarthatóság, valamint támogatják a vállalatokat a külföldi befektetések megvalósításában.
A vezérigazgató-helyettes elmondta: a csaknem 2300 ügyfelük 90 százaléka kis- és középvállalkozás (kkv). Az EXIM a világ 195 országából 127-nél finanszírozza az exportálni kívánó hazai vállalkozásokat, és ezek az országok lefedik a világ GDP-jének 96 százalékát.
Szabó István Attila termékeik közül kiemelte a Fordulat beruházási hitelt, ami 10 éves, fix kamatozású kölcsön az exportban részt vevő kkv-k számára. Az államilag támogatott hitel 3,5 milliárd forintig vagy 10 millió euróig igényelhető fejlesztésekhez, ingatlan-beruházásokhoz, gépekhez és egyéb termelő berendezésekhez.
A vezérigazgató-helyettes jelezte azt is, hogy decemberben jelentik be új, zöld, fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő vállalati finanszírozási termékük részleteit.