Szakértők: az európai állampolgárok akaratával fordulnak szembe a migrációs paktumot elfogadó vezetők

Horváth József biztonságpolitikai szakértő és Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa szerint az ENSZ globális migrációs paktumát elfogadó nyugat-európai és brüsszeli vezetők az európai állampolgárok akaratával fordulnak szembe.

A két szakértő az M1 aktuális csatorna Szemtől szembe című műsorában az ENSZ migrációs csomagjának visszásságairól és esetleges elfogadásának következményeiről beszélt.

Deák Dániel azt hangsúlyozta, hogy a megegyezést nem lehet globálisnak nevezni, hiszen az Egyesült Államok, Ausztrália, Izrael és számos európai ország jelezte, hogy nem fogja aláírni a paktumot, sőt annak előkészítésében sem vesznek részt.
Ez nem egy globális megegyezés, hanem a migrációt kibocsájtó országok és néhány bevándorláspárti nyugat-európai állam egyessége – tette hozzá.

Horváth József felidézte, a belga kormánykoalíció felbomlott az ENSZ migrációs csomagja feletti vita miatt, de a külügyminiszter, Didier Reynders így is támogatja a paktumot.
A szakértő szerint a világ nagyhatalmainak Európa meggyengítése a célja, amit a migráció ösztönzésével, a paktum elfogadásával akarnak tovább folytatni.

A műsorban elhangzott, hétfőn tárgyalták a marokkói Marrákesben a világszervezet 33 oldalas, 23 célkitűzést tartalmazó migrációs csomagját, amelynek elfogadására december 19-én kerülhet majd sor az ENSZ közgyűlésén.